EINDHOVEN - Met het geduld van een roofdier dat ligt te wachten op een prooi won PSV zaterdagavond van Heracles Almelo. De thuisploeg maakte tegen de Tukkers lange tijd een lome en ongeïnspireerde indruk, maar zegevierde wel. Jefferson Farfan draaide in de 72e minuut een vrije trap prachtig in de kruising en greep daarmee Heracles definitief naar de keel: 1-0.

PSV heeft de kwaliteit te kunnen wachten op die ene beslissende kans. De afgelopen weken speelden de Eindhovenaren lang niet altijd groots, maar was er wel de effectiviteit van bijvoorbeeld Farfan, Cocu en Vennegoor of Hesselink, die vaak aan een halve kans genoeg hebben om een duel te beslissen. Vaak slaat de ploeg op totaal onverwachte momenten toe, zonder echt in de wedstrijd te zitten.

Tempo

Tegen Heracles leek dat zelfvertrouwen aanvankelijk iets te groot. Vooral in de eerste helft speelde de landskampioen mat en ongeïnspireerd. De ploeg slaagde er niet in het tempo dusdanig op te voeren dat de degelijke verdediging van Heracles er door in de war raakte.

PSV schoof de bal vaak oeverloos rond en miste creativiteit op het middenveld. De jonge Afellay was de enige die af en toe wat aardigs deed. In de negende minuut bediende hij Ooijer die naast schoot en vlak voor rust vond hij het hoofd van Cocu. Maar ook de aanvoerder van de Eindhovenaren had zijn vizier niet doeltreffend afgesteld.

Killer

PSV heeft met Farfan echter een spits die dit seizoen zijn draai vond. Vorig seizoen diende de Peruviaan zich met acht doelpunten al aan, dit jaar is hij een schotvaardige killer die zijn ploeg keer op keer over dode momenten heen helpt. Hij was afgelopen week al beslissend in het duel tegen FC Utrecht, waarin hij beide Eindhovense doelpunten maakte. Tegen Heracles was hij met zijn vijftiende seizoensdoelpunt wederom matchwinner.

De pas 21-jarige schutter hielp zijn ploeg met zijn prachtige vrije trap opnieuw aan drie punten in de jacht op het landskampioenschap. PSV won de laatste weken steevast zijn wedstrijden, maar was niet altijd de bovenliggende partij. FC Utrecht-trainer Foeke Booij noemde dat woensdag al "het verschil tussen top en subtop".

Stunt

Tegen Heracles was het niet anders. PSV dicteerde de wedstrijd, maar slaagde er maar niet in écht gevaarlijk te worden. Op het moment dat de Tukkers dachten kans te maken op een stunt - vlak voor Farfans treffer schoot Hirayama volledig vrijstaand naast - sloeg PSV opnieuw toe.

Hiddink: "Ik was vandaag niet tevreden over het spel, maar wel over de ploeg die er alles aan doet om resultaat te behalen. We hadden een moeilijke avond tegen een elftal dat goed georganiseerd speelde. Dat wisten we van te voren, want ze hebben het tegen alle topclubs meer dan behoorlijk gedaan. We hadden in de hele wedstrijd één uitglijder en daar had Hirayama uit kunnen scoren. Toen dat niet gebeurde, wist ik dat het langzaam onze kant op zou komen."

Debuut

Hiddink liet in de wedstrijd opnieuw een jeugdig talent debuteren. De Amerikaan Lee Nguyen (19) maakte in de slotfase zijn debuut. Hiddink: "Dat is één van de kenmerkende zaken van het Nederlandse voetbal. Ik ben blij dat jeugd nu ook bij PSV een kans krijgt."