LONDEN - Voor wie het vergeten was, Chelsea kan ook verliezen. Op weg naar de landstitel ging de heersend kampioen zaterdag verrassend hard onderuit tegen nummer zestien Middlesbrough: 3-0. Het was pas de derde competitienederlaag sinds het aantreden van trainer Mourinho in 2004.

Manchester United profiteerde van de nederlaag van Chelsea en verkleinde door de zege bij Portsmouth (1-3) de achterstand op de koploper tot twaalf punten. Van Nistelrooij verstevigde zijn leidende positie op de topscorerslijst. Hij maakte de eerste treffer van Manchester United en maakte tot nu toe negentien competitiedoelpunten. Van der Sar bleef tijdens de rust geblesseerd in de kleedkamer achter.

Eerste zege

Nummer drie Liverpool heeft na de overwinning op Wigan Athletic (0-1) achttien punten minder dan Chelsea. Met het enige doelpunt van de wedstrijd schonk Hyypia zijn ploeg de eerste zege sinds vijf duels.

Gilberto Silva bezorgde Arsenal in de thuiswedstrijd tegen Bolton Wanderers een schamel puntje: 1-1. Hij trof pas in blessuretijd doel. Arsenal kwam op achterstand door een treffer van Nolan. Bergkamp speelde alleen het laatste kwartier mee.

Hasselbaink

Boateng en Hasselbaink beleefden de verrassende zege van Middlesbrough op Chelsea als invaller. De eerstgenoemde, middenvelder, kwam in de eerste helft in het veld. Hasselbaink speelde alleen het laatste minuutje van de wedstrijd mee.

Verdiende nederlaag

Chelsea, met Robben in de basisformatie, kwam al na twee minuten op achterstand door een doelpunt van Rochemback. Downing en Yakubu maakten de eerste thuiszege van Middlesbrough sinds zes duels definitief. "Dit was een verdiende nederlaag", aldus Chelsea-trainer Mourinho. "We hebben slecht gespeeld."

Mourinho verloor als coach bij Benfica en Porto ook een keer met 3-0. Chelsea leed de grootste nederlaag sinds 3,5 jaar. Toen was Manchester United met 3-0 te sterk.

Goede invalbeurt

Collins John beleefde een goede invalbeurt bij Fulham in het thuisduel met West Bromwich Albion. Hij verscheen na 64e minuten op het veld en maakte twee treffers. Fulham won met 6-1.