DEN HAAG - De voetbalwedstrijd ADO Den Haag-Ajax gaat zondag door, maar zonder supporters van Ajax. Dat heeft de Haagse burgemeester Deetman zaterdagochtend bekendgemaakt. Hij heeft een noodverordening ingesteld om de Ajax-aanhang te kunnen weren. De verordening is tot en met zondag van kracht.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Maandag wordt volgens Deetman vrijwel zeker besloten dat de Ajax-fans vijf jaar lang niet welkom zijn bij duels in Den Haag. De burgemeester wil kijken of er mogelijkheden zijn om de maatregel niet voor alle Ajax-supporters te laten gelden. Hij wil de goede niet laten lijden onder de kwade, zo lichtte politiechef H. van Essen toe.

Een groep van ongeveer zeventig Ajax-aanhangers drong vrijdagavond rond 23.00 uur het supportershome van ADO binnen en mishandelde daar enkele aanwezigen die zaten te kaarten. "Ze lokten een handgemeen uit", aldus Deetman. Tien verdachten zijn aangehouden. Ze behoren volgens de politie tot de harde kern van de Ajax-aanhang. Ze waren gewapend met met een honkbalknuppel en enkele steekwapens. Acht ADO-fans raakten gewond, van hen ligt er nog een in het ziekenhuis.

Alarmpistool

De aanhoudingen hadden volgens Deetman plaats op de uitvalswegen richting Amsterdam. In een van de auto's trof de politie een alarmpistool aan. Burgemeester Deetman wil alles op alles zetten om de overige zestig Ajax-supporters ook aan te houden.

De actie van de Ajax-aanhang heeft niet alleen de ADO-supporters, maar ook de politie verrast, aldus Deetman. "We hadden sinds woensdag alle draaiboeken voor wedstrijden zoals van zondag paraat. Maar we hadden geen enkele aanwijzing dat dit zou gaan gebeuren. Dat geldt ook voor de ADO-aanhang die rustig zat te kaarten in het honk", aldus Deetman.

Controles

De politie in Den Haag en Amsterdam werken zondag intensief samen om te voorkomen dat supporters toch vanuit Amsterdam naar Den Haag reizen. Daartoe worden onder meer verscherpte controles uitgevoerd op NS-stations en de wegen tussen Amsterdam en Den Haag.

Jaakke

Ajax-voorzitter John Jaakke heeft begrip voor het besluit van burgemeester Deetman. "Ik begrijp de reactie van de burgemeester, gelet op de sfeer die je zondag kunt verwachten."

Jaakke voelt zich machteloos. "Ik weet niet wat de club nog meer moet doen om het voetbalvandalisme aan te pakken. Er is ontzettend veel energie gestoken in contacten met de aanhang en een heleboel maatregelen helpen. Maar deze harde kern is blijkbaar niet beteugelen en dat is een trieste zaak."

Stel gekken

Het heeft ook niets met voetbal te maken, aldus Jaakke: "In het stadion hebben we de zaken aardig op orde, daar is het geweld goeddeels verdwenen. Tegen dit soort van tevoren bedachte acties van een stel gekken kan de club weinig uitrichten."

De preses zit zondag gewoon in het Zuiderpark. "Maar ik zie dan wel een leeg Ajax-vak en dat stemt treurig. De goeien lijden weer onder de kwaaien, laten we het daar maar bij laten."

Jeugdwedstrijden

Jeugdwedstrijden tussen ADO Den Haag en Ajax worden zaterdag niet gespeeld. De voetbalbond KNVB en de beide clubs hebben dat besloten na de rellen vrijdagavond tussen supporters van de Amsterdamse en Haagse club. Voor zaterdag stonden duels van de A1 en de B1 op het programmma. Uit angst voor ongeregeldheden zijn ze uitgesteld.