ROTTERDAM - AZ heeft met pijn en moeite de aansluiting gehouden met PSV en Feyenoord. De Alkmaarders leken vrijdagavond in de strijd om de titel op het Kasteel twee punten te morsen, maar Perez schoot AZ in de slotminuten naar 1-0.

Het werd zo nog een redelijke week voor AZ, dat afgelopen zaterdag thuis tegen Vitesse verzaakte (1-1). Midweeks tegen RBC Roosendaal (5-0) deed de ploeg van trainer Van Gaal zijn plicht.

De prestatie tegen Sparta komt trainer Van Gaal goed uit met de moeilijke klus tegen Real Betis, woensdag in Sevilla voor de UEFA-beker, voor de boeg. Maar wat zorgen baarde tegen de Rotterdammers, was het ontbreken van de vorm.

Landzaat

AZ wilde het duel op het Kasteel snel beslissen. De ploeg startte fel en zette Sparta vanaf het begin vast op eigen helft. Huysegems kreeg al in de derde minuut de eerste mogelijkheid. Tien minuten later had Landzaat AZ op 1-0 moeten zetten. De aanvoerder kwam alleen voor doelman Ponk, maar schoot op diens lichaam. Sparta dacht aan buitenspel, waardoor Landzaat wellicht even in verwarring was.

Daarna knokte de thuisploeg zich onder de druk van AZ uit. Dat kwam vooral doordat de Alkmaarders zelf het tempo uit de opbouw haalden. Verder dan doelpogingen van De Fauw, Oost en Van Bueren kwam Sparta echter niet. De Rotterdammers moeten het ook meer van hun verdedigende dan van hun aanvallende kracht hebben. De ploeg slaagde er eerder al in tien wedstrijden achterin de nul te houden.

AZ-topschutter Arveladze had het voor rust moeilijk tegen het centrale duo Gudde en Schenkel. Hij kwam geen een keer tot een gevaarlijke actie.

Obodai

Kort na rust had AZ geluk bij een schot van Obodai. Doelman Timmer was al geklopt, maar verdediger Steinsson haalde de bal van de lijn. Trainer Van Gaal had op dat moment Opdam al gewisseld voor De Zeeuw. Na ongeveer een kwartier greep hij opnieuw in. Van Gaal haalde de onzichtbare Meerdink en Arveladze naar de kant om met Ikedia en Koevermans aanvallend meer te brengen.

Perez

In de jacht op de winst kreeg AZ zelfs hulp van Sparta. In de 63e minuut kon spits Van Tornhout eruit na een overtreding op De Zeeuw (twee keer geel). De druk van AZ op het Sparta-doel nam toe, maar tot echte kansen leidde het offensief niet. Pas in de laatste minuut moest Sparta zich gewonnen geven. Perez zorgde voor de domper op het uitverkochte Kasteel.