CAIRO - Egypte heeft voor eigen publiek het toernooi om de Afrika Cup gewonnen. De voetballers uit het gastland versloegen Ivoorkust vrijdagavond in Cairo vanaf de strafschopstip: 4-2. Na 120 minuten was de stand in de nauwelijks boeiende finale nog 0-0.

De Egyptische aanvoerder Ahmed Hasan liet in de verlenging een uitgelezen mogelijkheid op de 1-0 liggen. Hij schoot een penalty, erg gemakkelijk gegeven door de Tunesische scheidsrechter Daami, tegen de paal. Hij revancheerde zich later. Oud-Ajacied Mido, afgeserveerd na zijn aanvaring met de bondscoach, mocht alleen toekijken.

Ivoorkust, dat komende zomer tijdens het WK in de groepsfase tegenstander is van Nederland, bezorgde bondscoach Marco van Basten geen slapeloze nacht. Over de grote vedetten Didier Drogba en PSV'er Arouna Koné viel in de eindstrijd weinig positiefs te melden.

Toch hadden de 'Olifanten' vlak voor rust zomaar op voorsprong kunnen komen. Drogba, Kolo Touré en Akale, die na een uur plaatsmaakte voor oud-Feyenoorder Bonaventure Kalou, konden El Hadari, de beste doelman van het toernooi, echter niet serieus verontrusten.

Egypte, aangevuurd door 74.000 getrouwen, was opportunistischer en gevaarlijker. Amr Zaki, de vervanger van Mido, had nu echter geen geluk in de afwerking. Hij zag een treffer in de 85e minuut geannuleerd wegens een eraan voorafgaande overtreding op doelman Tizie.