AMSTERDAM - Het Nederlandse tennisteam heeft op de eerste dag van het Daviscupduel tegen Rusland een achterstand van 0-2 opgelopen. Melle van Gemerden, invaller voor de geblesseerde Peter Wessels, verloor vrijdagavond in de Amsterdamse Rai het tweede enkelspel tegen de Russische kopman Nikolai Davidenko: 6-7 (6) 5-7 4-6.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Captain Tjerk Bogtstra was ondanks de achterstand van 0-2 lyrisch over het optreden van Melle van Gemerden tegen Nikolai Davidenko. "Hij heeft gevochten als een leeuw tegen de toptienspeler. Melle haalde een ongelooflijk niveau. Hij was in staat enorm ver boven zichzelf uit te stijgen."

Eerder op de dag leed Raemon Sluiter een nederlaag tegen Dimitri Toersoenov. Raemon Sluiter verloor het eerste enkelspel tegen Dimitri Toersoenov in vier sets: 7-6 (2) 4-6 6-7 (5) 6-7 (5).

Close

In een eerste reactie erkende Sluiter dat zijn tegenstander op beslissende momenten de betere speler was geweest. "Het was heel close allemaal, ik deed de goede dingen, maar mijn tegenstander had elke keer het goede antwoord. Dat gaf de doorslag. Het is jammer."

"Het was van groot belang dat we op de eerste dag een partij zouden winnen. We mogen niet verwachten dat Melle van Gemerden straks eventjes Nikolai Davidenko gaat verslaan", aldus Sluiter. Hij bleek gelijk te krijgen.

Nederland - Rusland wordt zaterdagmiddag voortgezet met het dubbelspel Raemon Sluiter/John van Lottum versus Igor Andrejev/Nikolai Davidenko.

Kroatië

Titelverdediger Kroatië nam vrijdag een 2-0 voorsprong in de Daviscupwedstrijd tegen Oostenrijk. Mario Ancic, die vorig jaar glorieerde in de finale tegen Slowakijke, moest het vege lijf redden tegen Jurgen Melzer. Ancic behaalde op het gravel van Graz een zwaarbevochten zege in vijf sets en na viereneenhalf uur. 6-7 6-7 6-4 6-4 6-3. Ivan Ljubicic had beduidend minder moeite met Stefan Koubek. Hij won eenvoudig in drie sets: 6-2 6-2 6-4.

Wit-Rusland haalde in Minsk op de eerste dag van het officieuze wereldkampioenschap voor mannenteams de volle buit binnen tegen Spanje. Max Mirni bestookte Tommy Robredo met 22 aces en won in vier sets: 6-3 6-7 6-3 6-3. Vladimir Voltsjkov was heer en meester over David Ferrer: 6-3 6-4 6-3.

Duitsland leed in het eigen Halle twee gevoelige nederlagen tegen de Franse tennissers. Tommy Haas kreeg in een vijfsetter klop van Richard Gasquet: 6-1 4-6 4-6 7-6 3-6. Nicolas Kiefer moest buigen voor Sebastien Grosjean: 5-7 6-7 0-6.

Argentinië heeft voorlopig weinig problemen met Zweden. David Nalbandian versloeg Robin Söderling in vier sets: 3-6 6-2 6-4 6-1. Jose Acasuso walste over Thomas Johansson heen: 6-1 6-1 6-3.

Zwitserland, dat zonder de wereldranglijstaanvoerder Roger Federer aantreedt, hield Australië op 1-1.