TURIJN - Een aantal sporters heeft positief getest op epo bij dopingcontroles in de aanloop naar de Olympische Winterspelen in Turijn. Een Italiaanse official binnen de antidopingcommissie van het internationaal olympisch comité IOC, Giovanni Zotta, heeft dit vrijdag tegenover het persbureau Reuters verklaard.

"Tot nu toe zijn er verschillende atleten positief getest op epo, maar de gevallen moeten nog wel worden bevestigd", aldus Zotta. Hij wilde geen namen of aantallen noemen. Volgens Zotta moeten er meer testen worden gedaan om de resultaten te bevestigen. "Vanmorgen gaan we de zaken checken en zullen de resultaten daarna bespreken."

Onjuist

Een woordvoerster van het IOC ontkende vrijdag dat er sprake is van positieve tests. "Deze informatie is onjuist", liet Giselle Davies weten. Na de reactie van Davies kwam er een verklaring van Zotta. Hij ontkende uitlatingen over positieve gevallen te hebben gedaan. "Zotta ontkent dit ten stelligste", aldus een schrijven van zijn bureau.

Volgens Zotta zijn er voor de Spelen 101 urinetests, 98 controles op epo en 78 testen op groeihormonen bij de sporters afgenomen.