TURIJN - Schaatser Jan Bos draagt vrijdag bij de openingsceremonie van de Winterspelen in Turijn de Nederlandse vlag. Dit heeft Chef de Mission Eddy Verheijen donderdag in het Holland Heineken House bekendgemaakt.

Verheijen gaf meerdere redenen op voor zijn keuze, die in brede kring goed werd ontvangen. "Zijn prestaties in het verleden, zijn actuele klasseringen. Bovendien maakt Jan deeluit van een gedreven schaatslichting. Van het begin stond hij op mijn lijst. Meerdere atleten wilden graag de vlag dragen. Dat is tekenend voor de teamspirit."

Zowel bij de Spelen van Nagano (1998) als Salt Lake (2002) won Bos op de kilometer de zilveren medaille. Recentelijk nog werd hij derde op het WK in Thialf. Bos was ook de eerste Nederlander die de wereldtitel op de sprint won. Die veroverde hij in 1998 in Berlijn.

Zomerspelen

Bovendien heeft Bos een vrij unieke achtergrond. Hij nam ook deel aan de Zomerspelen. Dat deed hij in 2004 in Athene. De Harderwijker reed als wielrenner op de teamsprint, onder anderen met zijn broer Theo. In Turijn start Bos op drie onderdelen, de 500, 1000 en 1500 meter. Op het olympisch kwalificatietoernooi in december won hij al de drie afstanden.

Bos verklaarde blij én verrast te zijn. "Mijn hart sloeg een keer over toen Ed Verheijen me vroeg. Ik stond echt te trillen op m'n benen. Dit is een enorme eer. Natuurlijk had ik het gehoopt, maar je kunt moeilijk van jezelf zeggen dat je het hebt verdiend.

Geweldig

Maar het is super, echt geweldig. In 1988 maakte ik voor de eerste keer bewust de Olympische Spelen mee. Toen dacht ik al: Wat zou het mooi zijn om de vlag te mogen dragen. Die gedachte van toen is me ook altijd bijgebleven."