AMSTERDAM - Raemon Sluiter opent vrijdag in Amsterdam de Daviscupwedstrijd Nederland - Rusland. De 27-jarige Rotterdammer speelt tegen Dimitri Toersoenov, de vierde man van de Russen. In het tweede enkelspel speelt Melle van Gemerden tegen de Russische kopman Nikolai Davidenko. Deze loting is donderdag verricht door de Amsterdamse burgemeester Job Cohen.

Peter Wessels is donderdag op het laatste moment voor de loting uit het Nederlandse Daviscupteam teruggetrokken. De Zwollenaar heeft tijdens de voorbereidingen last gekregen van een oude blessure in de borst.

Huta Galung

De 20-jarige Jesse Huta Galung is zijn vervanger. De jeugdspeler was al bij het team als 'hittingpartner'. Hij maakt zijn debuut in het Nederlandse team. Captain Bogtstra wees Van Gemerden aan voor Wessels voor het enkelspel op de eerste dag. Sluiter neemt de plaats in bij het dubbelspel van zaterdag naast John van Lottum. Sluiter en Van Lottum spelen dan tegen Igor Andrejev en Nikolai Davidenko.

Wessels

Peter Wessels, die in zijn tennisloopbaan een lang medisch dossier opbouwde, heeft zijn gescheurde borstspier opgelopen tijdens de finale van de Hopman Cup in Perth. De Australische toernooidokter diagnosticeerde de scheur al en adviseerde de Nederlander om een MRI-scan te laten maken. Wessels heeft dat niet gedaan en ging - met weinig succes - de kwalificaties van het Australian Open spelen. "Ik had geen last meer, het tennissen ging goed", zei hij donderdag in Amsterdam. Hij speelde nadien ook nog een challenger, waarin hij ook niet ver kwam.

Wessels meldde zich fit bij het Daviscupteam en hij trainde volgens captain Bogtstra uitstekend. Hij was zo goed bezig dat hij naast Raemon Sluiter een basisplaats zou krijgen en bovendien zou worden opgesteld voor het dubbelspel met Van Lottum. Woensdag trainde Wessels ook nog voluit. Na de training roemde hij tegenover de media zijn fitheid.

Bij ploegarts Babette Pluim maakte hij gewag van enige stijfheid van de borstspier. Pluim vond dat het zekere voor het onzekere moest worden genomen en ging met hem naar het ziekenhuis. De MRI-scan stelde onomstotelijk de scheur vast. Wessels was uit het team. Voor het team en captain Bogtstra was dit een klap. Op het kopmanschap van Sluiter na veranderde alles. "We hebben nog andere opties overwogen", aldus Bogtstra, "maar het was toch logisch dat Huta Galung in de opstelling kwam. Misschien speelt hij zondag wel een wedstrijd."

Huta Galung maakt zijn debuut in het Nederlandse team. Captain Bogtstra wees Van Gemerden aan voor Wessels voor het enkelspel op de eerste dag. Sluiter neemt de plaats in bij het dubbelspel van zaterdag naast John van Lottum. Sluiter en Van Lottum spelen dan tegen Igor Andrejev en Nikolai Davidenko.