AMSTERDAM - Met het enige doelpunt in een bedroevend slechte wedstrijd voorkwam Ajacied Rosenberg woensdagavond dat de positie van zijn trainer Blind nagenoeg onhoudbaar werd. De Zweed, alweer voor de vijfde opeenvolgende competitiewedstrijd doeltreffend, leidde de dolende Amsterdamse ploeg langs nummer voorlaatst Willem II: 1-0.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Ajax profiteerde met de overwinning van het puntenverlies dat concurrenten als NEC, FC Utrecht, FC Groningen en Heerenveen leden.

Doelsaldo

De Amsterdammers passeren FC Utrecht en FC Groningen op de ranglijst en hebben nu evenveel punten als nummer vijf Heerenveen. De Friezen hebben nog wel een beter doelsaldo dan Ajax.

Meer dan het vertoonde spel tegen Willem II doet het nabije programma van Ajax vermoeden dat de club nog verder op de ranglijst kan stijgen. Ajax vervolgt de competitie met duels tegen ADO Den Haag, RBC, Heracles en Sparta.

Willen de Amsterdammers verder klimmen op de ranglijst, dan zullen ze tijdens de komende duels beter moeten spelen dan in de eerste helft van het duel met Willem II. Ajax kon toen geen moment duidelijk maken waarom het toch nog beduidend hoger dan de Tilburgse nummer voorlaatst op de ranglijst stond.

Play-offs

Bezoekers van de Arena kregen voor de thuiswedstrijd tegen Willem II zowaar even de indruk dat er helemaal niets met hun club aan de hand was. "Ajax doet nog op alle fronten mee", luidde de kop boven het voorwoordje van algemeen directeur Fontein in het programmaboekje. De Amsterdamse ploeg was immers nog actief in de Champions League en de nationale beker. Fontein voorzag voor Ajax ook nog alle kans op deelname aan de play-offs.

Spandoeken

De bezoekers van het meest luidruchtige vak van de Arena waren toch beduidend minder positief gestemd. Uit protest betraden ze pas na een kwartier voetballen hun geliefde tribunevak. "Vijftien minuten niet te horen, want weer verloren", stond er op een spandoek. "Achtste plaats, is dat ambitie?" luidde de tekst op een ander laken.

Struikelen

De beste kans in de eerste helft was voor Willem II. Doelman Stekelenburg blunderde in de 29e minuut opzichtig en had geluk dat Hadouir in kansrijke positie over de bal struikelde. Namens Ajax schoot Huntelaar op aangeven van Rosenberg een keer net naast.

Sarpong

Ajax begon de wedstrijd met de zeventienjarige Sarpong op de positie van de geblesseerde Sneijder. Vergeleken met de eerste ontmoeting van dit seizoen tussen beide ploegen in Tilburg was de basisformatie van Willem II op maar liefst negen plaatsen gewijzigd. Van de formatie die startte in de Arena maakten alleen Hadouir en Van Nieuwstadt vorig jaar september ook deel uit van de basisploeg die uiteindelijk van Ajax verloor (0-2).

Rosenberg

Wie anders dan Rosenberg bracht Ajax in de 55e minuut dan toch op voorsprong. De door Blind naar de linkerflank gedirigeerde centrumspits kopte op aangeven van Emanuelson raak. Rosenberg trof alweer voor de vijfde keer op rij in een competitieduel doel.

De F-side begroette de treffer met veel gevoel voor Amsterdamse humor. "We worden kampioen", klonk het hard door de ArenA. Even later ging de wave door het stadion. Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Van Egmond zongen de fans: "We gaan Europa in." Ajax moet dat tijdens de resterende competitieduels nog aantonen.