NIJMEGEN - Met het geluk van misschien wel een toekomstige kampioen heeft Feyenoord woensdagavond gewonnen van NEC: 2-1. Een eigen doelpunt van Wisgerhof en een treffer van topscorer Kuijt hielpen de Rotterdammers in de laatste acht minuten aan een zeer fortuinlijke zege, die niettemin ook op kracht en karakter in Nijmegen werd afgedwongen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"Heel belangrijke punten, maar het was niet verdiend", gaf coach Koeman na afloop ronduit toe. "We hebben zeer matig gespeeld, met veel balverlies. NEC daarentegen speelde een prima pot, ook met dank aan ons. Ik kan me de teleurstelling bij de tegenstander heel goed voorstellen."

Aanval

Feyenoord, wellicht nog een beetje beneveld door de zege zondag op Ajax (3-2), liet zich in het eerste uur verrassen door het hoge tempo en de agressieve speelwijze van NEC. De thuisploeg toonde geen enkel ontzag voor de Rotterdamse titelkandidaat en trok vanuit de sterke middenlinie onstuimig ten aanval.

De defensie van Feyenoord bleek amper bestand tegen zoveel druk. Met moeite en geluk nam doelman Lodewijks bij de rust de nul mee naar de kleedkamer.

Jones, Boutahar, Denneboom en Barretto lieten namens NEC in de wervelende eerste helft goede kansen liggen. Voor het bleke Feyenoord was alleen Castelen een keer gevaarlijk.

Middenveld

De verdedigende problemen bij de Rotterdammers had trainer Koeman min of meer over zijn eigen ploeg afgeroepen. Hij liet Feyenoord spelen in een 3-4-3-systeem, een variant die hij wel vaker toepast tegen teams die met slechts twee uitgesproken spitsen aantreden. Met een extra mannetje op het middenveld hoopt Koeman dan de wedstrijd in handen te nemen.

Denneboom

Met het inbrengen van de jonge Drenthe voor de falende Bosschaart deed Koeman in de pauze een logische ingreep. Het beeld van de wedstrijd veranderde echter amper. NEC bleef het spel dicteren, met af en toe een uitval van Feyenoord. Denneboom bekroonde uiteindelijk een vloeiende aanval, met Barretto en Niedzielan in een voorbereidende rol, 1-0.

Van Hooijdonk

Met pinchhitter Van Hooijdonk voor Hofs speelde Koeman in het laatste half uur alles-of-niets. Doelman Babos, na vorig seizoen afgedankt in de Kuip en verhuurd aan NEC, leek uit te groeien tot de held van de moedige Nijmegenaren. Wisgerhof, uit een onoverzichtelijke situatie, en Kuijt, met een koelbloedig schot, gaven het duel in de enerverende slotfase evenwel een sensationele wending.

Fantastisch

"Ik was al heel blij met 1-1", bekende Koeman. "Meer leek er absoluut niet in te zitten. Dat we nu toch nog met drie punten terug naar huis gaan, is fantastisch. Dat had ik niet meer durven dromen. We blijven daardoor in de achtervolging op PSV."