ALMELO - Heerenveen had woensdagavond in de uitwedstrijd tegen Heracles aan één knappe actie van Lasse Nilsson niet genoeg voor de volle winst, die voor de Friezen zo welkom was in de subtop van de eredivisie. De bezoekers leidden halverwege het duel in Almelo met 1-0, maar diep in de tweede helft zorgde Tanghe voor de verdiende gelijkmaker. Heracles kwam opnieuw een stap dichterbij het beoogde klassebehoud.

Zelf wil de bescheiden voetballer er nog niet van weten, maar Lasse Nilsson ontpopt zich langzaam maar zeker tot de nieuwe publiekslieveling van Heerenveen. Na het vertrek van Huntelaar en Samaras haalde de Friese club met De Vries een nieuwe spits in huis, maar vooralsnog is het de voormalige bankzitter die voor de doelpunten zorgt.

Nilsson

Zondag, op eigen veld tegen ADO Den Haag (3-0), nam hij de gehele productie voor zijn rekening, woensdagavond bij Heracles was Nilsson op slag van rust opnieuw succesvol. Zo kwam de Zweed op vier treffers in vier dagen en dat terwijl hij tot het afgelopen weekeinde pas één keer had gescoord.

Vrije trap

"He Pippi Langkous", zongen de meegereisde fans aan het adres van 'meneer Nilsson'. Hij profiteerde na een dieptepass van Kissi van weifelend optreden van Looms en doelman Van Loo, die als vervanger van de geschorste Pieckenhagen zijn debuut in de eredivisie maakte. Van Loo redde in de blessuretijd nog een punt voor zijn ploeg door een vrije trap van invaller Nörregaard te stoppen.

Hirayama

In de eerste helft was er sprake van passie en strijdlust aan beide zijden, maar de aanvallers legden het af tegen de verdedigers en kansen waren schaars. Bruggink, Twentse aanvaller in Friese dienst, maakte in de rust plaats voor nieuwkomer De Vries die niet imponeerde. Aan de andere kant was Hirayama hinderlijk voor de verdedigers van Heerenveen, maar Hansson en Breuer bleven overeind op het Almelose kunstgras.

Pas in het laatste kwartier van de tweede helft kreeg het zwoegende Heracles loon naar werken. Trainer Bosz had verdediger Jansen vervangen door middenvelder Tamerus, de druk op de verdediging van Heerenveen nam toe. Tanghe kopte in de 78e minuut de verdiende 1-1 binnen, na een afgemeten voorzet van Höcher. Het was de eerste treffer in Almelose dienst voor de Belg die in de winterstop overtollig werd verklaard bij FC Utrecht.