TURIJN - Het organisatiecomité Toroc van de Olympische Winterspelen had tot woensdag 720.000 toegangsbewijzen verkocht. Er zijn in totaal een miljoen kaartjes beschikbaar. Toroc verwacht 64 miljoen euro om te zetten.

Het comité is optimistisch over de resterende verkoop. De verkooppunten zijn gedurende de Spelen de hele dag geopend.

Kritiek is er ook. De Italiaanse skiër Giorgio Rocca, kanshebber op een medaille bij de slalom, vindt de prijzen voor slalom en super-G te hoog. Belangstellenden moeten 110 euro neertellen voor een kaartje. Met deze prijzen zijn de Spelen volgens Rocca niet voor iedereen toegankelijk.

Opening

Italië sluit het luchtruim boven Turijn vrijdag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen. De overheid wil alle veiligheidsrisico's uitsluiten met alle atleten, hoogwaardigheidsbekleders en Amerika's first lady Laura Bush onder de aanwezigen.

Patrouilles

Om indringers in de lucht te kunnen onderscheppen voeren NAVO-vliegtuigen patrouilles uit in het bewuste gebied. Deze maatregel is de laatste om de duizenden belangstellenden te beschermen die vanaf acht uur 's avonds bijeen zijn.

Parachutisten

Uit angst voor antiglobalisten en terroristen zijn behalve de vliegtuigen 9000 politiemensen op de been, onder wie scherpschutters. Verder zijn er 1350 bewapende skiërs die de berghellingen controleren. Het leger heeft vierhonderd parachutisten paraat, die overal snel kunnen worden ingezet.