PARIJS - Er is in 2006 geen Formule 1 race in het Belgische Francorchamps. Dat bevestigde de Internationale Automobielfederatie (FIA) woensdag. Daarmee telt de kalender voor 2006 dus geen 19, maar slechts 18 races.

Het F1-circus strijkt dit jaar dus niet neer op het circuit in de Ardennen. Officieel omdat "de werkzaamheden aan het circuit niet tijdig klaar zijn" aldus de Belgische automobielfederatie RACB. Dat is niet eens zo verwonderlijk aangezien de hoognodige verbouwingen nog niet eens gestart zijn.

Er is dan ook heel wat meer aan de hand met de Belgische Grand Prix. Natuurlijk moet het circuit en de paddock een facelift ondergaan, maar F1-baas Bernie Ecclestone liet laatst al aan de Belgische media weten dat de race in 2006 daardoor niet in het gedrang zou komen.

En toch is er dit seizoen dus geen Belgische Grand Prix. Niet omdat het circuit wordt verbouwd, maar wel omdat de Belgische (of liever de Waalse), regering nog steeds probeert het huidige contract met F1-baas Ecclestone te wijzigen. De Brit ligt echter niet wakker van die onderhandelingen aangezien hij toch steeds zijn geld krijgt. Bij annulatie van de race moet de Belgische regering immers enkele miljoenen euro's schadevergoeding aan het bedrijf van Ecclestone betalen.

De FIA hoopt in elk geval dat beide partijen hun probleem kunnen oplossen zodat de Belgische race in 2007 opnieuw op de kalender staat.