TURIJN - De Nederlandse olympische ploeg is woensdag officieel welkom geheten in het olympisch dorp. Bij de ceremonie ontving Chef de Mission Eddy Verheijen een fakkel uit handen van de burgemeester van Turijn. Hij gaf een paar houten schaatsen terug.

Oranje kwam in vol ornaat opdraven en werd toegespeeld door een strijkorkestje. Bij de vorige Winterspelen, Salt Lake 2002, riep de ploeg nog wat irritatie over zich af doordat vrijwel niemand bij de ceremonie kwam opdagen. Nu stond naast Nederland Slovenië, vertegenwoordigd door slechts drie officials.

Nagenoeg alle Nederlandse sporters zijn inmiddels gearriveerd in Turijn. Alleen de bobbers zijn nog onderweg en worden donderdag verwacht. Evenals de snowboarders verblijven zij in de bergen. De rest van de delegatie zit in het 'dorp', op loopafstand van de schaatsbaan. Een loopbrug verbindt de complexen.

Mooi

Eddy Verheijen noemde de verblijfsomstandigheden van de Nederlanders bijzonder mooi. "Bovendien zijn de reacties op de kwaliteit van het ijs zeer positief. Gisteren arriveerde Mark Tuitert en die vergeleek de baan zelfs met die van Calgary. Dat betekent voor mij dat we mooie wedstrijden kunnen verwachten."

Volgens Verheijen zijn de omstandigheden in de ochtenduren wel verschillend met die in de middag. "'s Ochtends is het ijs harder dan later op de dag. Aangezien de wedstrijden 's middags zijn, zullen we onze trainingstijden erop aanpassen."

Blessures

Zorg heeft Verheijen nog over de blessures van bobsleester Eline Jurg (knie) en snowboardster Nicolien Sauerbreij (rug). Hun deelname lijkt echter niet ter discussie te staan. Ook schaatser Sven Kramer sukkelt wat met zijn rug, maar start zaterdag zonder enige twijfel op de 5 kilometer.