AMSTERDAM - De titulatuur 'kopman' vond hij wel een eer. Zelf noemde hij zich eerder 'lid van de kopgroep'. Toch is Raemon Sluiter van vrijdag de tennisser die het Nederlandse tennisteam moet dragen in de strijd om de Daviscup tegen Rusland. "Als ik goed speel, heb ik tegen alle vier een kans om te winnen."

Gemeten naar de wereldranglijst is Oranje kansloos voor overleving van de eerste ronde in de wereldgroep. De hoogst gerangschikte thuisspeler bevindt zich namelijk dertig plaatsen lager dan de laagste bezoeker. De landenstrijd om de Daviscup is echter een apart fenomeen waar klassementen en theorieën niet tellen. De bijna 28-jarige Rotterdammer weet daar alles van. Hij zorgde bij zijn debuut in 2001 voor sensationele overwinningen en werd hij in één seizoen de nationale Daviscupheld.

Sluiter zal vrijdag in de Amsterdamse Rai op zeker aantreden voor een van de beide enkelspelen. Captain Tjerk Bogtstra liet dit doorschemeren, hoewel hij de opstelling wilde bewaren tot kort voor de loting van donderdagmiddag. Het is aannemelijk dat Peter Wessels de tweede single zal spelen. John van Lottum, hersteld van een rugoperatie, wordt verwacht in het dubbelspel. Waarschijnlijk met Wessels als partner, anders met Van Gemerden.

De laatste was de laatste weken niet bijster in vorm en leed forse nederlagen in de challengers. Ook haalde hij het hoofdtoernooi van de Australian Open niet. Wessels deed dat ook niet, als gevolg van een gescheurde borstspier, maar hij had het wel behoorlijk gedaan in de Hopman Cup te Perth. "Ik ben nu topfit", zei de Zwollenaar die in de ogen van Bogstra ook het spel heeft om het de Russen moeilijk te maken.

Beste Nederlander

Sluiter is de laatste tijd de beste Nederlander. Hij presteerde het regelmatigst, heroverde als nummer 83 zijn positie in de top-100. "Ooit stond ik 46e. Dat wil ik ooit nog een keer bereiken. Als het kan dit seizoen, anders volgend jaar. Dat is mijn heilige doel. Daar doe ik alles voor, elke wedstrijd zal ik er mentaal en fysiek staan, dan krijg ik zeker kansen om dat te bereiken." In de Daviscup worden geen punten uitgekeerd. Maar voor Nederland spelen is wel het liefste dat hij doet, ook al heeft hij sinds zijn ophefmakende debuut ook vernederingen moeten ondergaan.

"Federer in Arnhem en Ferrero op Mallorca hebben het sprookje er aardig uitgetimmerd. Toch is het nog steeds machtig. Ik ben ook een teamspeler, Daviscup doe je met zijn allen. Ik doe alles voor het team. Ik moet en zal op mijn allerbest tennissen. Men noemt mij nu de kopman van Oranje. Ik ben verbaasd hoe het gegaan is. Een paar jaar geleden was ik een jong broekie en nu de gevestigde orde. Ik zie niet waarom Bogtstra mij zou passeren. De rol van kopman vind ik niets bijzonders. De kopgroep is beter. Daar zit ik in."