CAIRO - Mido is uit de Egyptische selectie gezet. De aanvaller mist daardoor de finale van het toernooi om de Afrika Cup in eigen land tegen Ivoorkust. Samir Zaher, de voorzitter van de nationale voetbalbond, maakte die sanctie woensdag na een speciale bestuursvergadering bekend.

De voormalig Ajacied, nu in dienst van Tottenham Hotspur, mag zes maanden geen interlandwedstrijden spelen wegens zijn aanvaring met bondscoach Hassan Shehata. Deze waagde het hem in de slotfase van de halve eindstrijd tegen Senegal (2-1) te wisselen. De 22-jarige Mido maakte zijn ongenoegen daarover in woord en gebaar duidelijk. Hij had evenwel 'pech' dat zijn vervanger Amr Zaki, koud in het veld, de winnende treffer maakte.

Ezel

De Egyptische pers viel massaal over Mido heen na diens uitbarsting voor 74.000 toeschouwers en miljoenen tv-kijkers. De flamboyante spits kon het eigenlijk niet geloven dat uitgerekend hij naar de kant moest. "Waarom haal je mij eruit?", vroeg hij woedend. "Omdat ik de coach ben", was de reactie. Waarop Mido explodeerde en riep: "Je bent een ezel." Met "Nee, jij bent een ezel" had Shehata toch het laatste woord.

Routinier Hossam Hassan moest Mido bij de bondscoach vandaan trekken. Deze werd een minuut later bijkans onsterfelijk door zijn gouden wissel. De gefrustreerde vedette zag het vanaf de reservebank met lede ogen aan. Wellicht ook door de wetenschap dat zijn ploeggenoten hem alleen in de armen sluiten wanneer hij scoort en goed speelt. Dat was dinsdag niet het geval. Mido zette eerder kwaad bloed door een kamer voor zichzelf en zijn vrouw te eisen en daarmee de groepscode te schenden.