TURIJN - Schaatser Shani Davis gebruikte woensdag een internationale bijeenkomst aan de vooravond van de Winterspelen om hoog op te geven over Nederland. "In dat land word je gerespecteerd als sporter. Of je eerste of laatste bent maakt niet uit."

In zijn 'eigen' Verenigde Staten is dat anders. "Bij ons komt alleen de waardering als je een 'Champ' bent. Anders ziet men je niet staan. Laatst in Heerenveen echter reed ik bepaald niet best, toch wilde naderhand iedereen een handtekening van me. 'Cool' vond ik dat."

Verder heeft Davis het niet zo met heldenverering. "Het ideale scenario voor mij is na de Spelen weer een normaal leven te gaan leiden. Dat zal ook wel lukken. Zelfs als ik hier goud win zal ik in Amerika geen held worden."

Dat had voor een schaatser hooguit bij de Spelen van Salt Lake in 2002 gekund. Davis: "Daar waren alle ingrediënten aanwezig. De Olympische Spelen in eigen land en het eerste grote sportevenement na 9/11. Wie daar won was onmiddellijk een held. Dat zal ons hier niet overkomen."