ROOSENDAAL - Hij moest er maandenlang op wachten, maar op een koude en winderige avond in Brabant bereikte Barry van Galen dan toch eindelijk zijn 'century' in het betaalde voetbal. Met zijn honderdste competitietreffer opende de oudgediende van AZ de score in het verplichte nummer bij de onvermijdelijke degradant RBC Roosendaal (0-5). Topscorer Arveladze beleefde eveneens een memorabele avond met een zuivere hattrick na rust.

Bekijk video:
Arveladze Modem/ Breedband
Maaskant Modem/ Breedband

Bij absentie van spelmaker Perez (kuitblessure) speelde Van Galen in Roosendaal weer eens met zijn favoriete rugnummer 10. De 36-jarige routinier leek een vervelende avond tegemoet te gaan, omdat hij aanvankelijk in Tim Smolders een wel heel erg klevende bewaker bleek te hebben.

Schaduw

In de twaalfde minuut was de spelmaker van AZ heel even los van zijn schaduw en meteen was het raak. Van twintig meter haalde Van Galen met buitenkant links verwoestend uit, 0-1. Een mooier jubileumdoelpunt had hij zich niet kunnen wensen.

Steekballetjes

Ook na zijn imponerende treffer, zijn derde dit seizoen, bleef Van Galen de aandacht trekken. Met listige steekballetjes in het Brabantse strafschopgebied toonde hij nog maar eens zijn verfijnde traptechiek en zijn grote voetbalinzicht. Op slag van rust knalde de oude meester opnieuw van ruime afstand op de lat. De stand was toen al 0-2 dankzij een treffer van Meerdink, die een voorzet van Huysegems goed inschatte.

Mits hij zijn afnemende krachten goed verdeelt, zou Van Galen zeker nog een jaartje meekunnen bij AZ. De opvolger van Perez (naar Ajax) als nummer 10 is immers in Alkmaar nog niet echt bekend. Maar Van Galen wil stoppen, omdat hij het bestaan als profvoetballer "fysiek" steeds moeilijker kan opbrengen.

Champions League

Alleen als AZ zich plaatst voor de Champions League, wil hij zijn afscheid misschien nog een jaartje uitstellen, omdat hij op dat niveau nog nooit heeft gespeeld. Maar dan moet Van Gaal daarmee nog wel instemmen. Bij het geïnteresseerde Haarlem, waarvoor hij veertien seizoenen geleden zijn eerste doelpunt maakte, ziet Van Galen zichzelf in elk geval niet terugkeren.

Zoals gebruikelijk werd hij dinsdagavond na een uur gewisseld bij AZ. De Alkmaarse ploeg leidde toen al met 3-0 dankzij een treffer van Arveladze, die daarna nog twee keer toesloeg. Met twintig treffers is de koele Georgiër, die anderhalve week geleden bij Roda JC (1-4) ook drie treffers maakte, topscorer van de eredivisie.