CAIRO - De finale van de Afrika Cup gaat vrijdag tussen gastland Egypte en Ivoorkust. Aanvaller Drogba van Chelsea loodste de tegenstander van het Nederlands elftal op het komende WK in Duitsland dinsdagmiddag in de halve eindstrijd hoogstpersoonlijk voorbij Nigeria. Egypte won later voor meer dan 70.000 uitzinnige landgenoten de halve finale van Senegal: 2-1.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Een absolute hoofdrol in de overwinning van het gastland was voor bondscoach Shehata weggelegd. Hij dirigeerde sterspeler Mido in de 79e minuut naar de kant. De oud-speler van Ajax moest plaatsmaken voor Zaki. Mido reageerde woedend op het wisselbeleid van zijn bondscoach.

Wegwerpgebaren

Na enkele wegwerpgebaren richting Shehata zocht hij op de sintelbaan van het stadion openlijk de confrontatie met zijn trainer. Wisselspelers voorkwamen dat bondscoach en aanvaller met elkaar op de vuist gingen.

Nog geen minuut later was het uitgerekend Zaki die Egypte met een fraaie kopbal opnieuw aan de leiding bracht. De spelers van Senegal konden de achterstand niet meer goedmaken. Ze keken teleurgesteld toe hoe bondscoach Shehata en doelpuntenmaker Zaki elkaar na de wedstrijd uitzinnig van vreugde in de armen vielen.

Strafschop

Mido keek vanaf een afstandje met gemengde gevoelens toe. Egypte kwam tegen Senegal in de 37e minuut op voorsprong door een benutte strafschop van Hassan. Niang maakte namens Senegal in de 52e minuut gelijk waarna Zaki de halve eindstrijd besliste.

Ivoorkust, spelend in het oranje, kende weinig problemen met Nigeria. Sterspeler Drogba maakte in de 47e minuut het enige doelpunt van een onaantrekkelijke wedstrijd. Middenvelder Kaita van Sparta speelde de hele wedstrijd voor Nigeria. Spits Koné van PSV loste vlak voor tijd Bonaventure Kalou af.

Verenigde Naties

De oud-speler van Feyenoord vroeg na de gewonnen halve finale aandacht voor de toestand in zijn land. Zevenduizend leden van de veiligheidstroepen van de Verenigde Naties en ruim 4000 Franse soldaten moeten dagelijks in Ivoorkust voorkomen dat moslims en katholieken elkaar in een burgeroorlog te lijf gaan.

"Nu is waarschijnlijk het hele land blij", aldus Kalou. "Daar ben ik blij om, al is het maar voor een weekje. Het zou mooi zijn wanneer een eindzege van Ivoorkust in de Afrika Cup een definitieve vrede tot stand kan brengen. Dat is mijn grote droom."