TURIJN - Nederland kan bij de 500 meter schaatsen voor vrouwen op het olympisch toernooi geen vierde deelneemster aanwijzen. Afgezien van de drie gekwalificeerde rijdsters voldoet geen van de in Turijn aanwezige schaatssters aan de internationale norm.

Marianne Timmer, Annette Gerritsen en Sanne van der Star starten op de 500 meter. Verder zijn er in de groep van Turijn geen kandidaten die de vrije plek kunnen opvullen. NOCNSF staat in de meeste gevallen toe dat rijders een niet bezette plaats invullen, mits ze voor een andere afstand officieel zijn gekwalificeerd.

Oranje heeft ook nog plaatsen over op de 500 meter voor mannen en op de 1500 meter voor vrouwen. De open plaats op de 500 bij de mannen wordt ingevuld door Simon Kuipers, die zich via een skate-off op de 1500 meter heeft gekwalificeerd.

Norm

Op de 1500 meter voldeden Renate Groenewold, Ireen Wüst en Paulien van Deutekom op het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) aan de norm. Voor de vierde kan topsportcoördinator Ab Krook kiezen uit onder anderen Barbara de Loor, Marianne Timmer en Moniek Kleinsman.

Het schaatstoernooi van de Winterspelen start zaterdag met de 5000 meter voor mannen. De Nederlandse deelnemers zijn Sven Kramer, Bob de Jong en Carl Verheijen.