WAALWIJK/ENSCHEDE/HEERENVEEN - NEC heeft zondag de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk met 3-1 gewonnen. De Nijmegenaren passeerden daarmee FC Groningen en FC Utrecht op de ranglijst van de eredivisie en klommen naar de vierde plaats.

Fuchs zette de thuisclub na 12 minuten op voorsprong, kort voor de rust maakte Denneboom gelijk. Na een kwartier in de tweede helft kreeg RKC's verdediger Van Haaren rood wegens hands, Jones verzuimde de bijbehorende strafschop te verzilveren. Even later zorgde Boutahar alsnog voor de tweede Nijmeegse treffer. Niedzielan besliste in de slotfase het duel in het voordeel van de bezoekers.

De opmars van NEC staat in schril contrast met de vrije val die RKC doormaakt. De Nijmegenaren stegen naar de vierde plaats op de ranglijst. RKC bleef tiende en dreigt het zicht op de negende plaats, die leidt tot deelname aan de play-offs, te verliezen.

NEC profiteerde pas laat van de numerieke meerderheid na de rode kaart die Van Haaren een kwartier na de rust kreeg. Maar een weergaloze actie van Boutahar en een counter afgerond door Niedzielan brachten de Nijmegenaren alsnog de volle buit.

De jubileumwedstrijd voor RKC, de 600ste in de eredivisie, eindigde voor de thuisclub in mineur. Het was de derde achtereenvolgende nederlaag, de tweede op eigen veld na de 0-1 tegen Vitesse van een week eerder. "We hadden goede zaken kunnen doen, maar dat hebben we verzuimd", sprak trainer Koster na afloop. "De komende week zal blijken waar we staan." Roda JC-uit (woensdag) en Willem II-thuis (zaterdag) zijn twee cruciale duels voor de Waalwijkers.

Vertrek

De Zeeuw wil zich niet verschuilen achter het recente vertrek van een aantal spelers, onder wie topscorer Hoogendorp. "Dat is de realiteit, we moeten het doen met de spelers die we nog wel ter beschikking hebben en degenen die wij hebben gehaald."

Voor de rust was RKC sterker, Fuchs scoorde al na 12 minuten, na een goede actie van Mulder. Tot meer leidde het offensief niet, de afwezigheid van een echte spits liet zich voelen. De vervanger van Hoogendorp, Van de Haar, ontbrak wegens ziekte. NEC maakte kort voor de rust als vanuit het niets gelijk, Denneboom liep een voorzet van Jones binnen.

Strafschop

De Engelsman, sinds zijn komst naar de eredivisie opvallend productief voor de Nijmegenaren, kreeg een kwartier na de rust een unieke kans om NEC aan de leiding te brengen. Hij schoot de strafschop, het gevolg van de handsbal van Van Haaren, veel te slap in.

Het tiental van RKC was de eerste schrik te boven, maar in het laatste kwartier zorgden Boutahar en Niedzielan toch voor de geflatteerde zege voor NEC. "Op grond van het spel was een gelijkspel een betere verhouding geweest", zei trainer De Groot die de overwinning echter van harte toe juichte. "We hebben nu zeven punten voorsprong op de tiende plaats, zo zijn de play-offs in zicht."

Twente - Utrecht

FC Twente beleefde zondag onder interim-trainer Van Staa zijn wederopstanding. Eindelijk werd weer eens de volle winst gepakt. FC Utrecht werd met 3-0 verslagen. Bakircioglu, invaller Touma en N'Kufo bezorgden FC Twente na rust de fel begeerde zege. Van Staa volgde Coolen op die afgelopen week opstapte.

ADO kansloos

Heerenveen heeft zondagavond ADO Den Haag zijn zesde competitienederlaag op rij bezorgd. Het werd in het Abe Lenstra Stadion 3-0 voor de Friezen. De Zweed Nilsson maakte alle treffers voor de thuisploeg.