HOOGSTRATEN - Veldrijder Sven Nys heeft zondag in het Belgische Hoogstraten de zevende en voorlaatste wedstrijd in de Superprestige gewonnen. De Belg, vrijwel hersteld van een tijdens het WK opgelopen heupblessure, kwam alleen aan.

Wereldkampioen Erwin Vervecken sprintte naar de tweede plaats, Sven Vanthourenhout completeerde het volledig Belgische podium. De beste Nederlander was Gerben de Knegt. Hij werd vijfde.

Voor De Knegt lonkt een topklassering in de eindstand van de Superprestige veldrijden. Met zijn vijfde plaats steeg de Brabander naar de tweede plek. Met een achterstand van veertien punten zou hij Nys bij de slotwedstrijd in Vorselaar zelfs van de koppositie kunnen stoten. De Knegt zal de laatste cross op 18 februari dan wel moeten winnen en Nys moet puntloos blijven.

"Nys zal dan wel ongelooflijk veel pech moeten hebben", besefte De Knegt, die als de nummer twee ook nog 12.500 euro zal opstrijken. "Alles kan in de cross gebeuren. Maar zeker na alle ellende van de afgelopen jaren zou een tweede plaats ook al heel mooi zijn voor mij."

Ongrijpbaar

Nys liet zondag zien dat er heel wat nodig zal zijn om hem uit balans te laten brengen. Zelfs met een scheurtje in de heup, opgelopen bij de valpartij vorige week bij het WK in Zeddam, was hij ongrijpbaar voor de concurrentie. Na zijn winst zaterdag in de voorlaatste rit van de Gazet van Antwerpen Trofee in Lille, waarmee hij zich van de eindzege verzekerde, voerde de geweldenaar uit Baal zondag een one-man-show op in Hoogstraten. De nieuwe wereldkampioen Erwin Vervecken sprintte op bijna een halve minuut naar de tweede plaats.

"Er zullen vast mensen zijn die het niet geloven, maar de pijn in de heup is er echt", beweerde Nys na zijn 24e seizoenszege. "Conditioneel is er niks aan de hand, daarom heb ik de afgelopen dagen op de tanden gebeten. Ik heb keihard gewerkt voor mijn toppositie in de klassementen. Het WK is mij ontglipt, ik wil die andere prijzen op de valreep niet uit handen geven."

De Knegt, zaterdag vijfde in Lille, hoopte in de beginfase van de wedstrijd nog op meer dan een goede klassering in de tussenstand. De inwoner van Goirle herstelde afgelopen week redelijk goed van de ongelukkige rugblessure die hij in de ochtend van het WK opliep. Hij reed attent mee in de kopgroep die al vroeg in de wedstrijd ontstond en deed veel werk om de Belgische vluchter Tom Vannoppen bij te halen. Toen De Knegt halverwege de wedstrijd zelf op avontuur wilde gaan, werd hij bijgehaald door Nys. De Knegt kon de Belgisch kampioen bij zijn versnelling niet volgen.

Foutje

"Ik maakte op dat moment net een foutje, maar eigenlijk was het beste er ook wel af", bekende De Knegt. "Ik heb in het begin van de koers toch een beetje te gek gedaan. Ik hoopte dat we met een groepje weg konden blijven, maar op het snelle parkoers lukte dit niet."

Achter De Knegt was Wilant van Gils op een zesde plaats de tweede Nederlander. In de slotronde probeerde hij nog uit de achtervolgende groep te ontsnappen, maar ook hij kon niet wegkomen. Na zijn teleurstellende WK beschouwde hij een positie bij de beste tien toch als opsteker. Richard Groenendaal werd slechts dertiende. De snelle omloop in Hoogstraten lag hem niet.