ALKMAAR - De titelkansen van AZ beginnen te vervagen. Twee weken na het kostbare puntenverlies in Alkmaar tegen FC Groningen (1-1) beging de ploeg van coach Louis van Gaal op eigen veld opnieuw een dure misstap. Vitesse eindigde zaterdagavond in de Alkmaarderhout eveneens op een verdiende 1-1. Daardoor liep de achterstand van AZ op koploper PSV op tot vijf punten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het oogde bij de Noord-Hollandse brigade allemaal net iets te gemakzuchtig en te routineus. De thuisploeg combineerde zeker in de eerste helft soepel, zoals vrijwel altijd, kwam ook regelmatig in het Arnhemse strafschopgebied, maar miste de echte scherpte en wilskracht om Vitesse snel uit te schakelen.

Vermoeidheid

Het bleef voor de rust bij een treffer van Steinsson, die uit een hoekschop van Perez raak kopte bij de eerste paal: 1-0. De IJslandse doelpuntenmaker verving Jaliens, die volgens coach Van Gaal tekenen van vermoeidheid toonde.

Halverwege de eerste helft besefte Vitesse, dat in het begin van het seizoen in het Gelredome met liefst 0-5 verloor van AZ, dat er iets te halen was in de Alkmaarderhout. Timmer hield eerst Benson nog van scoren af, maar vijf minuten voor de pauze moest de tweede doelman van Oranje zich gewonnen geven na een grote inspanning van vleugelverdediger Swerts. De Belg scoorde geheel op eigen kracht na een even curieuze als doeltreffende solo, 1-1.

Vervangen

AZ moest door de onvermijdelijke tegenslag in de tweede helft opnieuw beginnen. De vierde official Heins verving arbiter Van Dongen, die zich in de rust moest laten vervangen. De uitgevallen scheidsrechter vestigde in de eerste helft twee keer nadrukkelijk de aandacht op zich door zowel aan Vitesse (Opdam versus Benson) als aan AZ (Wapenaar versus Molhoek) geen strafschop toe te kennen.

Met Ikedia voor Meerdink bleef AZ bijna achteloos voetballen. De thuisploeg gokte op een bevlieging van "de grote jongens" en met name van topscorer Arveladze. De individuele kwaliteit gaf evenals tegen FC Groningen echter opnieuw niet de doorslag. Beste kansen waren zelfs voor de Arnhemmers Junker en Verhaegh, die beiden in kansrijke posities op Timmer stuitten.

Domme actie

Door een domme actie van Van der Schaaf, die tegenstander Mathijsen na een overtreding bij de keel greep, stond Vitesse in de laatste tien minuten met tien man. Het teleurstellende AZ kon echter ook van de numerieke meerderheid niet profiteren. De Cler miste in blessuretijd nog de mooiste kans namens de ploeterende thuisploeg: 1-1.