BREDA - Ook onder de nieuwe trainer Cees Lok blijft het tobben met NAC Breda. De ploeg wankelde zaterdagavond thuis tegen Sparta en mocht blij zijn met 0-0. De opvolger van de weggestuurde Ton Lokhoff haalde uit vijf duels onder zijn leiding slechts twee punten.

Als excuus voor de slechte prestatie tegen Sparta kon Lok de rode kaart van Feyenoord-huurling Derijck aanvoeren. Hij kon er na veertig minuten uit na zijn tweede gele kaart. Maar in de fase daarvoor rommelde het al in elke linie. Met wat meer geluk en scherpte had Sparta het duel al voor rust kunnen beslissen. Doordat de Kasteelclub ook in de tweede helft faalde in de afwerking bleef NAC opnieuw een nederlaag bespaard.

Nonchalant

"Die twee gele kaarten voor Derijck waren onnodig. Hij speelde veel te nonchalant. Een gebrek aan concentratie. Maar hij is nog jong, hij moet nog veel leren. Het is echter geen excuus voor ons matige spel", aldus Lok.

De Bredanaars keken vooraf nog hoopvol uit naar de wedstrijd tegen Sparta. De ploeg verloor onlangs weliswaar bij FC Groningen (2-3) maar speelde wel goed. Met de terugkeer van Mendes da Silva en Petö op het middenveld moest tegen Sparta de ommekeer komen.

Balverlies

Maar NAC speelde tegen de Rotterdammers voor rust bedroevend. Balbezit op het middenveld betekende meteen balverlies. Daardoor kwamen de spitsen Jenner en Rigters nauwelijks in het spel voor. De thuisploeg was voor rust slechts een keer echt gevaarlijk. Doelman Ponk verstapte zich bij een vrije trap van Jenner, waardoor de bal bijna in het Sparta-doel verdween.

In de fase dat NAC iets meer druk zette, verloor het Derijck na diens tweede gele kaart na een "schwalbe". Het op de uitval loerende Sparta maakte echter geen gebruik van de wanorde bij NAC.

Afmaker

De Belgische spits Van Tornhout kwam twee keer in doelpuntrijke positie, maar bleek geen afmaker.

In de tweede helft probeerde Lok met Sno en Leonardo meer voetbal in de ploeg te krijgen. Leonardo had enkele fraaie individuele acties, maar het rendement was nihil. De Braziliaan schonk Rigters wel de kans op 1-0 in de 57e minuut. Daarna bleef Sparta in de uitval gevaarlijk.

Oost bezorgde de Rotterdammers in de slotfase bijna de zege. Volgens trainer Vloet was de bal na het schot via de onderkant van de lat de doellijn gepasseerd, volgens arbiter Bossen niet. Zijn Sparta kruipt na de zege tegen FC Twente (1-0) en het gelijkspel tegen NAC wel langzaam uit de gevarenzone.

FC Groningen

Wanneer FC Groningen aan het einde van de competitie deelname aan de play-offs onverhoopt mocht mislopen, zullen de gedachten bij de supporters nog wel eens teruggaan naar de twee wedstrijden tegen Heracles Almelo. Nadat het uitduel in september met 2-1 verloren was gegaan, wist de ploeg van trainer Ron Jans zaterdag ook in eigen stadion niet te winnen: 0-0.

Ondanks het puntenverlies steeg FC Groningen tijdelijk wel naar de vierde plaats met 37 punten. Heracles kwam op zijn beurt weer een stapje dichter bij lijfsbehoud. De Almeloërs staan gedeeld elfde met acht punten voorsprong op ADO Den Haag, dat zestiende staat.

Minder risico

Na de kansloze 0-4-nederlaag tegen Feyenoord, waarbij Heracles achterin één tegen één speelde en nog voor rust op een onoverbrugbare achterstand werd gezet, besloot Peter Bosz tegen FC Groningen wat minder risico te nemen. De trainer startte met vier verdedigers op een lijn. De omzettingen pakten goed uit. FC Groningen kwam er in de eerste helft totaal niet aan te pas. Dat lag grotendeels aan de thuisclub. Zelfs de meest eenvoudige dingen gingen mis.

Zondag, tegen NAC Breda (3-2), en woensdag in het bekerduel met PSV (2-3) was al enigszins zichtbaar dat FC Groningen het niveau van de voorgaande thuiswedstrijden niet meer zo makkelijk haalt. Tegen Heracles werd dat nog eens bevestigd.

Doelpunt

Scheidsrechter Van Sichem keurde tot twee maal toe een doelpunt van de Japanse spits Hirayama af. Bij de eerste treffer had de leidsman het bij het juiste eind (hands), het tweede doelpunt (een kopbal na een luchtduel in het strafschopgebied) had niet afgekeurd mogen worden. Daarentegen kwam Heracles goed weg toen verdediger Reekers met twee gestrekte benen in de buik van Buijs trapte. Het ontging Van Sichem.

Jans greep tijdens de rust in door zowel Silva als Van de Laak te vervangen voor Lindgren en Cornelisse. FC Groningen was daarna beter en kreeg goede kansen. Het bleef echter 0-0, tot grote frustratie van Buijs. Hij kreeg het kort voor afloop aan de stok met doelman Pieckenhagen. Na afloop zochten de twee elkaar opnieuw op.

De Heracles-goalie deelde daarbij een tik uit onder de ogen van Van Sichem die direct rood gaf.