EINDHOVEN - De alom geprezen zakelijkheid waarmee PSV doorgaans thuiswedstrijden wint maakte zaterdagavond plaats voor passie en wilskracht. Na een vroege 2-0 achterstand tegen Roda JC besloot het elftal gepassioneerd op zoek te gaan naar de drie punten, die uiteindelijk ook werden gevonden. De 17-jarige Aissati werd matchwinner; hij schoot in de 67e minuut de 3-2 achter doelman Kujovic.

Bekijk video: Modem/ Breedband

PSV werd daartoe overigens wel gedwongen door de Limburgers. Roda was niet van zins om zich gewillig naar een grote nederlaag te laten spelen in Eindhoven. Waar de meeste ploegen een afwachtende houding aannemen in het Philips Stadion, maakten de bezoekers een stormachtige entree in PSV's thuishaven. Binnen vijf minuten stond de ploeg van trainer Huub Stevens al op een 2-0 voorsprong.

Verstijfd

Roda JC speelde zo agressief dat de spelers van PSV er aanvankelijk door verstijfd leken. De opdracht van Stevens was duidelijk; spelen op het randje van het toelaatbare; veel fysiek geweld gebruiken en direct het initiatief grijpen. Een fabuleus doelpunt van Cziommer in de tweede minuut hielp bij die opdracht.

De Duitser schoot de bal vanaf de rand van het strafschopgebied - helemaal vrijgelaten, dat wel - snoeihard en met een prachtige curve over de verbouwereerde doelman Gomes: 1-0.

Vrijheid

Die weelde werd drie minuten later nog groter toen ook Sergio mocht scoren. De kleine Braziliaan kreeg de vrijheid van de Eindhovense verdedigers en koos goed; met een bekeken schot verraste hij Gomes in de rechterhoek. Zijn inzet ketste via de binnenkant van de paal achter de doellijn.

De tumultueuze beginfase was daarmee nog niet beëindigd. Al in de zevende minuut kwam PSV terug in de wedstrijd. Lachambre maakte hands in het zestienmetergebied, waarna Vennegoor of Hesselink vanaf elf meter feilloos binnenschoot: 2-1.

Gele kaart

Roda JC onderscheidde zich in het vervolg van de eerste helft vooral door fysiek spel. Scheidsrechter Van Egmond bekeurde binnen een half uur vier Roda-spelers met een gele kaart. PSV drong de Limburgers desondanks ver terug op eigen helft en was een aantal keer dicht bij de gelijkmaker. Afellay had de beste kans, maar hij zag een van richting veranderd schot op de paal eindigen.

Na de pauze bleef de thuisploeg onverminderd jagen op de gelijkmaker die uiteindelijk al in de 53e minuut viel. Vennegoor kopte een vrije trap van Culina achter doelman Kujovic. De 17-jarige Aissati besliste het duel in de 65e minuut zelf volledig in Eindhovens voordeel. Hij liet Kujovic kansloos met een bekeken schot in de verre hoek: 3-2.

Slapen

"Ik denk dat er twee ploegen met een opgeheven hoofd van het veld konden", aldus PSV-trainer Hiddink. "In de beginfase zaten we, nee lagen we te slapen. Het is goed om te zien dat er daarna de reactie kwam die er is gekomen. We hebben een antwoord gevonden op het pittige en agressieve spel van Roda.

Wij zijn ook op die manier gaan spelen, zonder het voetballende gedeelte te vergeten. Dat lukte vrij aardig. Al was het niet gemakkelijk om terug te komen."