MELBOURNE - Het internationale zeilteam van ABN AMRO I, varend onder Nederlandse vlag, blijft de Volvo Ocean Race beheersen. Het team van de Nieuw-Zeelandse schipper Sanderson won zaterdag in Port Philip Bay in Melbourne ook de derde havenwedstrijd.

De Black Betty kwam na een enerverende race van bijna 2,5 uur met ruime voorsprong op Pirates of the Caribbean over de denkbeeldige finishlijn. Het Amerikaanse team, met Dirk de Ridder aan boord, arriveerde anderhalve minuut later. De tweede ploeg van ABN AMRO, met bemanningsleden tot dertig jaar, eindigde als zesde op bijna zeven minuten van de One.

Klassement

Met 32,5 punten verstevigde de formatie van Sanderson de leidende positie in het klassement. ABN AMRO II volgt met 25 punten. Black Betty won eerder in de zeilrace om de wereld ook al de eerste en tweede etappe en de havenwedstrijd in Kaapstad.

De vloot vertrekt volgende week zondag naar Wellington in Nieuw-Zeeland. Deze derde etappe gaat over een afstand van 1450 zeemijl (ruim 2500 km). Op 19 februari is de start van de vierde etappe naar Rio de Janeiro, met 6700 zeemijl (13.000 km) de langste in de Volvo Ocean Race.

Brunel

Het Australische zeilteam van de Nederlandse hoofdsponsor Brunel laat de derde, vierde en vijfde etappe aan zich voorbijgaan. Pas vanaf Baltimore (VSt) doet de nummer zeven van het klassement weer mee. Het relatief trage schip haakt voorlopig af om noodzakelijke reparaties en verbeteringen aan te brengen in het materiaal.