TOKIO - Martina Hingis heeft zaterdag de finale bereikt van het toernooi in Tokio. De Zwitserse, die na een afwezigheid van drie jaar terugkeerde in het tenniscircuit, overklaste de Russische favoriete Maria Sjarapova: 6-3 6-1.

Haar tegenstandster in de eindstrijd is ook een Russin, Elena Dementjeva. Deze als tweede geplaatste speelster won in drie sets van haar landgenote Anastasia Miskina: 6-4 3-6 6-4. Hingis veroverde de Pan Pacific-titel in Japan vier keer eerder, voor het laatst in 2002.

Oorwassing

"Terug in de tijd. Zo voelt het", grinnikte Hingis na de oorwassing voor Sjarapova. "Ik wist wel dat ik nog steeds heel behoorlijk kon tennissen maar je moet er ook nog echt in gaan geloven. Het heeft drie jaar geduurd voordat ik lichamelijk en geestelijke helemaal was hersteld. Wat ik hier in Tokio heb laten zien was alweer beter dan tijdens het Australian Open." Toen Hingis wegens aanhoudende enkelklachten zeer voortijdig met pensioen ging, was Sjarapova pas vijftien. De uitgestelde kennismaking met de voormalige nummer één van de wereld, die hard op weg is naar de top vijftig, duurde maar iets meer dan een uur. De Russin probeerde van alles, vertragen bijvoorbeeld, maar niets lukte.

Gevoel

"Ze heeft nog altijd veel gevoel voor tennis", zei Sjarapova bewonderend over de 25-jarige Hingis, "en natuurlijk veel ervaring. In de tweede set kon ik het niet eens meer opbrengen te vechten, wat ik normaal gesproken wel doe. Een kwestie van: het had gekund en het had zeker gemoeten maar het gebeurde domweg niet".

Dementjeva

Dementjeva is op een leeftijd dat ze Hingis in haar vorige carrière nog wel heeft meegemaakt. De laatste twee partijen, in 2001 en 2002, won de Russische. Toch acht ze haar verrassende opponente in de finale hoog. "Voor mij is Martina de beste tennisster ter wereld. Maar ik zal er zondag alles aan doen haar te verslaan. Ik ben er helemaal opgewonden van."