TILBURG - RBC kan degradatie naar de eerste divisie nauwelijks meer ontlopen. De Roosendalers verloren vrijdag van directe concurrent Willem II met 3-1. Hadouir maakte in de laatste minuut de 2-1, nadat scheidsrechter Jol de Tilburgers een dubieuze strafschop gaf.

In blessuretijd besliste Lammens het duel definitief met een eigen doelpunt. Het gat tussen Willem II en RBC bedraagt nu negen punten.

Niet alleen vanwege de lage posities die beide ploegen op de ranglijst innemen, was sprake van een beladen duel. RBC-trainer Maaskant had een kleine drie maanden geleden Willem II nog onder zijn hoede. Na de 3-4 nederlaag tegen Vitesse, halverwege november, moest hij vertrekken. Begin januari volgde Maaskant Roks op bij RBC Roosendaal.

Belangrijke stem

Zwamborn had als man van de technische zaken een belangrijke stem in de beslissing over het ontslag van Maaskant. Hij nam vervolgens zelf plaats op de trainersstoel. Die trainerswissel leverde tot dusverre weinig verbetering op. In tien duels onder leiding van Zwamborn, pakten de Tilburgers zes punten. Met Maaskant als eindverantwoordelijke verzamelde Willem II acht punten uit twaalf wedstrijden.

Opvallend genoeg versterkte Willem II zich de laatste weken met verschillende spelers, zoals Peersman, Valencia, Muslin, Assou-Ekotto en de van Chelsea afkomstige Keenan. Toen Maaskant nog trainer was bij Willem II, werd elke roep om versterking genegeerd door Zwamborn.

Direct raak

RBC Roosendaal startte uitstekend. De eerste kans was direct raak. Na een voorzet van Daelemans maaide Kpaka in de tweede minuut eerst mis, maar Vos schoot vervolgens wel raak. De 37-jarige oud-Feyenoorder stond voor het eerst in de basis bij RBC, dat dankzij die snelle treffer vervroegd kon overschakelen op het geliefde counterspelletje.

Willem II had daarna moeite om het spel te maken. Voor rust werd alleen Agustien een keer gevaarlijk. RBC'er Marcelino liet tot twee maal toe de kans liggen om de wedstrijd te beslissen.

Balverlies

Aan het begin van de tweede helft stond Vos bijna aan de basis van de 1-1. Na dom balverlies van de aanvaller kon Bobson alleen op doel afgaan, maar hij raakte de paal. Niet veel later kwam de verdiende gelijkmaker alsnog. Dembele schoot vanaf de rand van het strafschopgebied vernietigend raak.

De wedstrijd leek te eindigen in een gelijkspel, maar in de laatste minuut gaf Jol een dubieuze strafschop nadat Molenaar Kerekes had aangeraakt. Hadouir benutte de strafschop. Verdediger Lammens schoot kort daarna de 3-1 achter zijn eigen doelman Volders.