BERN - Roger Federer zal dit jaar niet aan de eerste ronde van de Daviscup en het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam deelnemen. De Zwitserse toptennisser, eerste op de wereldranglijst, wil rust nemen. "Ik moet mijn batterijen opladen", zei Federer, die zondag de finale van het Australian Open won van de Cyprioot Marcos Baghdatis.

Zwitserland speelt volgende week de eerste ronde van de Daviscup tegen Australië. In Rotterdam is Federer de titelhouder. Het ABN AMRO WTT is van 20 tot en met 26 februari.

Richard Krajicek

Federer telefoneerde persoonlijk met toernooidirecteur Richard Krajicek om zijn afmelding door te geven. "Ik betreur het ten zeerste dat ik mijn titel niet kan komen verdedigen", zei de Zwitser. Richard Krajicek was vanzelfsprekend teleurgesteld over de afmelding van de belangrijkste speler. Hij probeert nu Baghdatis naar Rotterdam te halen.

Vorig jaar bedankte Federer eveneens voor het Zwitserse team dat vervolgens de eerste ronde Daviscup verloor van Nederland. De beste tennisser van de wereld was toen al in Nederland geweest om de titel in Rotterdam te veroveren. De rentree van Federer wordt eind februari in Dubai verwacht. Daar is hij eveneens titelverdediger.

Prioriteit

Daarna heeft hij veel punten te verdedigen in de Masters Series van Indian Wells en Miami in de Verenigde Staten. Het tennisfenomeen uit Basel heeft onlangs verklaard dat de verdediging van zijn nummer-1-positie op de wereldranglijst de hoogste prioriteit heeft.

Ook wil hij graag zijn erelijst vervolmaken met de overwinning in het Franse Open op Roland Garros. Dat is de enige van de vier grandslams die hij nog niet heeft weten te winnen.