HEERENVEEN - Ajax heeft zich donderdagavond in en tegen Heerenveen geplaatst voor de halve eindstrijd van het nationale toernooi om de Gatorade Cup. De Amsterdammers wonnen in Friesland met 3-0.

Bekijk video:
Nabeschouwing Modem/ Breedband
Ajax kan weer eens lachen Modem/ Breedband

De overwinning betekende een flinke opsteker voor trainer Blind. De bestuurders van de Amsterdamse club riepen de afgelopen weken om het hardst dat de oefenmeester ook volgend seizoen als architect van Ajax werkt. Bij uitblijven van resultaat is er echter geen trainer in Amsterdam van wie de houdbaarheidsdatum niet verstrijkt.

Huntelaar

Na het verlies tegen FC Utrecht (1-4) koos Blind voor een logische basisformatie. De van een hamstringblessure herstelde Sneijder keerde terug als schaduwspits en centrumaanvaller Huntelaar mocht beginnen op de positie waar hij in de eerste competitiehelft bij Heerenveen uitgroeide tot topschutter van de eredivisie.

Juanfran, tegen FC Utrecht schuldig aan drie treffers, moest plaatsmaken voor Emanuelson. Grygera mocht in de aanloop van de uitwedstrijd bij Feyenoord alvast wennen aan de rechtsbackpositie. Hij verving Heitinga die zondag in de uitverkochte Kuip geschorst moet toekijken en die tegen FC Utrecht bovendien allerbelabberdst acteerde.

Heerenveen

Nog zonder de van Leicester gehuurde spits De Vries kon Heerenveen tegen Ajax niet camoufleren dat het in de winterstop beide spitsen had verkocht. De Friezen incasseerden meer dan 16 miljoen euro voor Huntelaar en Samaras. Veel seizoenkaarthouders van Heerenveen hadden ongetwijfeld liever gezien dat de twee topschutters Ajax net als een maand eerder op de pijnbank hadden gelegd. Op 30 december waren Samaras en Huntelaar met drie treffers namelijk nog voor een groot verantwoordelijk voor de ruime competitiezege op Ajax: 4-2.

Heerenveen miste in de kwartfinale van de nationale beker niet alleen beide vertrokken spitsen. Het Friese spel kenmerkte zich ook door heel veel knullig balverlies. Al na drie minuten kon Ajax profiteren van een slechte actie van Yildirim. Rosales verzuimde echter Rosenberg in stelling te brengen.

Blunder

Tot zijn eigen verbazing kreeg de Argentijnse rechtsbuiten van Ajax in de negende minuut de bal toegespeeld van Heerenveen-verdediger Breuer. De kansloze doelman Vandenbussche kon niet meer voorkomen dat Rosales de enorme blunder van Breuer koelbloedig afstrafte: 0-1.

Nog voor de curieuze openingstreffer van Ajax voorkwam doelman Stekelenburg tot twee keer toe dat Heerenveen de leiding nam. Hij redde bekwaam op doelpogingen van Hansson en Bruggink, bij absentie van Huntelaar en Samaras gelegenheidsspits van Heerenveen.

Rommelig

Net als in de gehele eerste helft had de wedstrijd ook na rust een rommelig karakter. Ajax was de betere ploeg maar sprong uiterst slordig om met de geboden ruimte. Blind reageerde defensief toen zijn collega Verbeek met het inbrengen van extra aanvaller Tarvajarvi een beslissing probeerde te forceren.

De oefenmeester van Ajax bracht vervolgens verdediger Heitinga voor schaduwspits Sneijder. Zo kon het gebeuren dat Ajax de laatste twintig minuten bij balbezit van Heerenveen met liefst vijf verdedigers acteerde.

Niet lang na een schot van Huntelaar tegen de paal had Ajax geluk dat scheidsrechter Haverkort de bal tien minuten voor tijd niet op de stip legde toen Vermaelen duidelijk zichtbaar Nilsson vloerde. Met zijn eerste goal voor Ajax besliste Huntelaar in de slotminuut de wedstrijd (0-2). Emanuelson (0-3) gaf de meegereisde supporters van Ajax hoop voor de komende wedstrijd in De Kuip.

Loting

Klaas-Jan Huntelaar heeft Ajax een goede dienst bewezen bij de loting voor de halve finales van het toernooi om de Gatorade Cup (21-22 maart). De aanvaller bezorgde zijn nieuwe werkgever een thuiswedstrijd tegen Roda JC. De andere halve eindstrijd is PSV - AZ.