GRONINGEN - Aan de schier onverslaanbare status van FC Groningen in thuiswedstrijden is woensdagavond een einde gekomen. In het nieuwe stadion De Euroborg verloor het elftal in de strijd om de nationale beker met 2-3 van PSV.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Na een ruststand van 0-3 vocht de thuisploeg zich knap terug in de wedstrijd, maar kwam uiteindelijk te laat op stoom om de ongeslagen serie te verlengen. PSV bereikte door de uiteindelijk benauwde zege de halve finale van de Gatorade Cup.

Verdediging PSV

Van de gevreesde en goed geoliede machine die FC Groningen dit seizoen in eigen huis was geworden, bleef woensdag voor de pauze weinig over. De ploeg van Ron Jans combineerde bij vlagen weliswaar aardig, maar wist dat spelbeeld niet om te zetten in doelrijpe kansen. De verdediging van PSV anticipeerde goed op het spel van de noorderlingen en gaf nauwelijks een kans weg.

Coach Hiddink had daar een belangrijke hand in. De ervaren coach stuurde slechts drie verdedigers het veld in omdat Groningen met slechts twee spitsen speelde. In balbezit betekende dat PSV consequent een man extra had om snel om te schakelen. Omdat PSV al na vijf minuten op 1-0 stond, werd het de ploeg ook makkelijk gemaakt. De landskampioen kon leunend wachten op fouten van Groningen om daarna toe te slaan in de counter.

Het eerste doelpunt werd overigens ten onrechte goedgekeurd. Phillip Cocu stond op de goede plaats om een vrije trap van Culina binnen te tikken. Scheidsrechter Temmink had echter niet gezien dat de bal onderweg nog werd aangeraakt door een Eindhovens hoofd en dat de middenvelder daardoor buitenspel stond.

Omhaal

De derde goal viel op identieke wijze als de 1-0. Opnieuw was Cocu het eindstation van een vrije trap van Culina. Nu niet in buitenspelpositie maakte de ervaren international het met een prachtige omhaal af: 3-0. Tussen die twee goals in pikte Farfan opnieuw een doelpunt mee. De schotvaardige Peruviaan trapte een één-twee met Alex feilloos achter doelman Bas Roorda.

Furieus aanvalsspel

Na de pauze maakte FC Groningen er ondanks de forse achterstand alsnog een leuke avond van. De ploeg bleef geloven in een goede afloop en probeerde met furieus aanvalsspel de ruime marge te verkleinen. Gesteund door het fanatieke publiek in Groningse hoofdstad werd het PSV bij vlagen knap lastig gemaakt. Nadat Nevland tien minuten na rust de 3-1 maakte, kreeg dat geloof nog een extra impuls.

Maar PSV heeft een ervaren elftal dat zich niet meer gek laat maken door een opportunistische tegenstander. Waar de ploeg zich dit seizoen in het oude stadion van FC Groningen nog liet verrassen en met 1-0 verloor, kwam de overwinning na de pauze eigenlijks nauwelijks in gevaar. FC Groningen speelde veelvuldig op de helft van de Eindhovenaren, maar net als voor de pauze leverde dat optisch overwicht alleen in de slotfase enkele doelrijpe kansen op.

Geen verlenging

Pas toen Groningen in de laatste tien minuten alle schroom van zich afgooide, viel de 3-2 nog. Invaller Fledderus was Gomes te vlug af en schoot FC Groningen terug in de wedstrijd. De goal viel echter te laat om alsnog een verlenging af te dwingen, waardoor PSV zich aansloot bij Roda JC en AZ als halve finalist in het toernooi om de nationale beker.