ENSCHEDE - Trainer Rini Coolen heeft woensdag met onmiddellijke ingang ontslag genomen bij FC Twente. Hij stapt op wegens de tegenvallende resultaten en de onrust die daardoor rond de club en bij de supporters is ontstaan.

Coolen is van mening dat deze negatieve sfeer van invloed is op de prestaties van zijn selectie. Door zijn terugtreden wil hij een bijdrage leveren aan een mogelijk herstel, aldus de clubleiding in een verklaring.

Oud-speler Jan van Staa maakt het seizoen als hoofdtrainer van FC Twente af. Hij was dit seizoen de assistent van Coolen. Ex-prof Erik ten Hag gaat Van Staa assisteren.

Spreekkoren

Coolen stond al enige tijd onder druk bij FC Twente. De Tukkers verloren zaterdag met 1-0 bij het lager geklasseerde Sparta. Bij dat duel klonken opnieuw spreekkoren tegen Coolen en hingen spandoeken met de nietsverhullende tekst: 'Rini Rot Op'. Met 22 punten uit 21 duels staat FC Twente op de teleurstellende dertiende plaats, slechts vier punten verwijderd van de nacompetitieplaatsen.

Volgens de verklaring had Coolen in een eerder stadium al aangegeven dat hij zijn contract, dat komende zomer zou aflopen, niet wilde verlengen in Enschede. "We hebben altijd achter het beleid van Coolen gestaan en doen dat ook nu. We hebben nog getracht hem te behouden en hem eventueel een andere functie te geven. We respecteren echter, gezien de huidige situatie, het besluit van Coolen om de club te verlaten", aldus het bestuur.

Coolen (38) was bezig aan zijn tweede seizoen als hoofdcoach van FC Twente. Daarvoor fungeerde hij als assistent-trainer bij SC Heracles en FC Twente. Hij speelde in twaalf jaar betaald voetbal bij Go Ahead Eagles, SC Heracles, De Graafschap en AZ.