DEN HAAG - Voetbal in Nederland is uitgegroeid tot een miljardenindustrie. Dat heeft een studie in opdracht van de nationale voetbalbond KNVB aangetoond. Volgens onderzoekscentrum Ecorys is in het jaar 2004 ongeveer 2,5 miljard euro aan voetbal besteed.

Dat is bijna twee keer zoveel als vijf jaar geleden toen een soortgelijk onderzoek werd verricht. Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, bood het rapport woensdagmiddag in Den Haag aan staatssecretaris Ross van Dorp (Sport) aan. De maatschappelijke waarde van voetbal is een optelsom van bestedingen die met voetbal samenhangen. Consumenten en vrijwilligers droegen 1,85 miljard euro in 2004 bij. Het bedrijfsleven pompte via allerlei soorten van sponsoring 485 miljoen euro in het voetbal. Dat is bijna 140 miljoen meer dan vijf jaar geleden.

De overheid stak in 2004 een bedrag van 170 miljoen euro in voetbal. Dat is ongeveer 50 miljoen meer dan vijf jaar geleden. Een fors deel van het overheidsbedrag werd uitgekeerd in de vorm van subsidies en kwam ten goede aan voetbal als breedtesport. Aan belastingen ontvingen de nationale en lokale overheid in 2004 bijna 377 miljoen euro uit het voetbal. Er is dus voor de overheid sprake van een flink batig saldo, concludeert het onderzoek.

Arbeidsplaatsen

De voetbalsector is goed voor circa 16.300 directe arbeidsplaatsen. Dat is een stijging van 2100 volledige banen in vijf jaar. De indirecte werkgelegenheid is nog eens 6400 arbeidsplaatsen groot. Daarnaast besteden ruim 200.000 personen als vrijwilliger een deel van hun tijd aan voetbal.

Met ruim 1,1 miljoen leden, bijna 2800 veldvoetbalverenigingen en 1000 zaalvoetbalclubs is de KNVB de grootste sportorganisatie van Nederland. Grofweg 1 op de 16 Nederlanders is lid van de KNVB. "Voetbal heeft een belangrijke maatschappelijke functie", betogen de onderzoekers.

"Het fungeert als sociaal bind- en integratiemiddel. Mensen beleven er plezier aan, het is goed voor de gezondheid, het is een grossier van emoties en een baken voor stedelijke en nationale trots. Wekelijks worden 30.000 wedstrijden gespeeld. Miljoenen liefhebbers zijn actief of volgen het voetbal. Door deze enorme populariteit is voetbal big business."