DURBAN - Jos Verstappen heeft zondag voor Nederland de A1 Grand Prix in Durban (Zuid-Afrika) gewonnen. De Limbuger deed dit voor 100.000 toeschouwers met een spectaculaire inhaalmanoeuvre op de laatste meters. Onder de finishvlag had hij minimale voorsprong op de Zwitser Neel Jani en de Portugees Alvaro Parente.

Het was de eerste zege van Nederland in deze nieuwe internationale raceklasse, de tegenhanger van de formule 1.

Verstappen was de gevierde held in Zuid-Afrika met president Mbeki tussen de menigte toeschouwers. In de sprintrace was hij al snel. Na de vijfde ronde racete hij in de tweede posistie achter de Fransman Alexandre Prémat. Bij het ingaan van de slotronde probeerde Verstappen de kop over te nemen. Hij nam de bocht iets te wijd, toucheerde de staartvleugel van Prémat en spinde van het circuit.

Dit incident zette Verstappen op de 16e plaats en dit impliceerde dat hij voor het hoofdnummer ook van die stelling moest vertrekken. Verstappen had geen spijt van zijn mislukte actie. "De kans was er en in een race moet je die altijd pakken."

In het hoofdnummer manifesteerde Verstappen zich in ouderwetse grootheid. Met een uitstekende start won hij gelijk zes plaatsen en snelde vervolgens vanaf de tiende positie door het veld naar de tweede. De Zwitser Neel Jani, die al een A1GP had gewonnen, leek gewonnen race te hebben. In de laatste ronde plaatste Verstappen de aanval, ondanks de mislukking van de sprintrace eerder op de dag. "Er spookte in de laatste ronde van alles door mijn hoofd. Mijn gevoel won het, en ik dacht ook: Ik heb wat goed te maken. Alleen al de teleurstelling bij het team deed me besluiten Zwitserland aan te vallen. Nu lukte het en hebben we de overwinning beet. Dit is toch waar je het voor doet."