AMSTERDAM - Het zou te gemakkelijk zijn om de nederlaag van RKC, zondag in het belangrijke treffen met Vitesse (0-1), volledig toe te schrijven aan de afwezigheid van Rick Hoogendorp. Feit was wel dat de Waalwijkers zonder hun topscorer in de punt van de aanval een koelbloedige afmaker misten.

Hoogendorp was zondag wel in het stadion, maar 'slechts' in burger. Hij nam in de rust afscheid en pinkte daarbij een traantje weg. De spits vertoont voortaan zijn kunsten in de Bundesliga, bij VfL Wolfsburg. Ook middenvelder Molhoek, eerder overgestapt naar AZ, werd door de Brabantse fans uitgezwaaid.

Interne perikelen

RKC combineerde op eigen veld vooral in de eerste helft naar hartelust, schiep zich ook kansen, maar de enige treffer viel na de rust aan de andere kant. Verdediger Dingsdag besliste in de 64e minuut de wedstrijd die van cruciaal belang was voor de negende plaats die recht geeft op het deelnemen aan de play-offs. De bezoekers, door interne perikelen rond met name Vreven wel toe aan een positieve impuls, passeerden de thuisclub op de ranglijst.

Vitesse is nu negende, RKC staat tiende en zakten onder de denkbeeldige streep.

Misverstand

De Waalwijkers presenteerden zondag rechtsachter Mulder (ex-Excelsior) en linkerspits Lurling (ex-FC Köln) als nieuwelingen, bij Vitesse maakte rechtsachter Verhaegh (ex-FC Den Bosch) voor het eerst zijn opwachting. Lurling kwam van dit trio nog het meest in beeld, hij kon in de tweede helft tot twee keer toe niet profiteren van onzekerheden van doelman Wapenaar die eerst volledig over de bal maaide en even later goed weg kwam na een misverstand met Verhaegh.

Het meeste gevaar stichtte de thuisclub echter in de blessuretijd van de eerste helft toen RKC binnen twee minuten vier grote mogelijkheden op de openingstreffer kreeg. Van de Haar stuitte eerst op Wapenaar en schoot de bal toen tegen het hoofd van Van der Schaaf, Bakens raakte de lat, Martens miste oog in oog met de Arnhemse doelman. "We hebben de problemen over onszelf afgeroepen", treurde trainer Koster na afloop.

FC Groningen

FC Groningen werd in augustus door sommigen nog gezien als mogelijke degradatiekandidaat, vijf maanden later is de ploeg serieus in de race voor deelname aan de play-offs voor de Champions League. Dankzij de 3-2-zege op NAC Breda, staat de ploeg van trainer Ron Jans op de vijfde plek. Lindgren maakte in de laatste minuut het beslissende doelpunt.

Van de laatste tien wedstrijden verloor FC Groningen er maar één. Het is bijna vijftien jaar geleden dat de noorderlingen in de subtop van de eredivisie meedraaiden. De laatste vijf seizoenen eindigde FC Groningen niet hoger dan de twaalfde plaats.

Gelijkspel

"Toch ben ik niet over de hele wedstrijd tevreden", reageerde Jans na afloop kritisch. "Na een kwartier zakten we weg. Een gelijkspel was verdiend geweest." Dat vond NAC-trainer Lok ook.

"De groep is erg aangeslagen. Toch heb ik weer voldoende aanknopingspunten gezien. Vergeet niet dat we vandaag met enkele jonge nieuwelingen begonnen."

Spelers

Na eerder al Derijck op huurbasis te hebben overgenomen van Feyenoord, haalde NAC Breda de afgelopen week nog twee spelers weg uit De Kuip: Leonardo en Sno. Laatstgenoemde startte tegen FC Groningen direct in de basis, omdat Petö, Zwaanswijk, Zonneveld, Penders, Sikora, Slot (allen geblesseerd) en Mendes da Silva (geschorst) ontbraken. Lok liet ook de 17-jarige Turkse middenvelder Demir in de basis debuteren. Leonardo begon op de bank.

In tegenstelling tot het uitduel bij FC Utrecht een week eerder (2-2) kwam NAC er dit keer in de eerste helft totaal niet aan te pas. Alleen al in het eerste kwartier kreeg FC Groningen vijf opgelegde kansen, die allen niet werden benut. Toch kwam de ploeg van trainer Jans even later op voorsprong, toen scheidsrechter Blom een strafschop gaf na hands van Van Gessel. Levtsjenko schoot raak: 1-0.

Vervangen

Bij NAC klopte er organisatorisch weinig van. Nog voor rust greep Lok in door Jenner te vervangen voor Vonlanthen, die volledig op een zijspoor is beland in Breda. De manier van warmlopen verraadt hoe de Zwitser zich op dit moment voelt.

Toen hij na tien minuten heen en weer gedrenteld te hebben nog niet door Lok werd geroepen om in te vallen, begon Vonlanthen theatrale armgebaren te maken. Tegen FC Utrecht deed hij dat ook al. "Ook Vonlanthen zal om moeten leren gaan met concurrentie", reageerde Lok na afloop.

Leonardo liet als invaller zien het voetballen nog niet te zijn verleerd. Nadat Van Gessel en Salmon voor de 2-1 tussenstand hadden gezorgd, slalomde de Braziliaan door de verdediging van FC Groningen en maakte knap 2-2. In de laatste minuut bracht Lindgren de thuisclub voor de derde keer op voorsprong. Dit keer kwam NAC niet meer langszij.