MELBOURNE - Een emotionele Roger Federer is zondag in Melbourne na het winnen van zijn zevende grandslamfinale op de helft van wereldrecordhouder Pete Sampras gekomen. De 24-jarige Zwitser behaalde zijn tweede triomf in het Australian Open door de Cypriotische outsider Marcos Baghdatis terug te wijzen. In vier sets en 2 uur 46 minuten was het gebeurd met de revelatie van het toernooi: 5-7 7-5 6-0 6-2.

De Zwitserse ster bleef in Melbourne Park ongeslagen in de grandslamfinales die hij inzette op Wimbledon 2003. Federer werd de eerste speler die in drie grandslams op rij (Wimbledon, New York, Melbourne) zegevierde sinds Sampras in 1994. Deze inmiddels gestopte Amerikaan kwam tot het ongeëvenaarde totaal van veertien grandslamzeges.

Elfde plaats

Op de ranglijst aller tijden achterhaalde Federer groten uit het verleden als John McEnroe, John Newcombe en Mats Wilander om mede de elfde plaats te delen.

De triomfator wekte in Melbourne niet de indruk verzadigd te zijn. Met zijn 'tennis van een andere planeet' kan hij als 24-jarige de achtervolging op de Amerikaanse legende best nog inzetten. Het fenomeen schoten na afloop van het duel tegen Baghdatis wel woorden tekort.

Tranen

Bij de huldiging door zijn idool Rod Laver, de Australiër die in het verleden alle vier grandslams in hetzelfde kalenderjaar op zijn naam schreef, biggelden de tranen over zijn wangen. "Ik hoop dat u weet hoeveel dit voor mij betekent", bracht hij met moeite uit.

De menigte op de tribunes van de Rod Laver Arena brulde. "Ik heb moeilijke speeches moeten houden, maar deze is de allermoeilijkste. Ik wil Rod Laver zeer bedanken...." Verder kwam hij niet. Met de waterlanders een beetje onder bedwang voegde hij later toe: "Een grandslam winnen is heel emotioneel, vooral in Australië."

Voor de 24-jarige Zwitser was het de 35e toernooizege in zijn tenniscarrière en zijn vierde overwinning op de 20-jarige Baghdatis. De ongeplaatste Cyprioot die zijn land op zijn kop zette met zegepralen op de top-10-spelers Andy Roddick, Ivan Ljubicic en David Nalbandian sneuvelde tegen de onbetwiste nummer één.

Droom

"Het is een droom waaruit ik ben ontwaakt", gaf de runner-up toe. "Het waren twee fantastische weken, onvoorstelbaar dat ik de finale heb gehaald. Ik dank mijn beide ouders, alle opofferingen hebben zich nu uitbetaald."

Marcos Baghdatis probeerde als eerste niet-geplaatste speler sinds de Australiër Mark Edmondson het Australian Open te winnen. De altijd lachende Mediterraan startte uitstekend. Hij brak tweemaal door de service van Federer en veroverde de eerste set met 7-5. Federer kwam daardoor onder druk, Baghdatis bleef aanvallen en kreeg weer breekpunten. De favoriet werkte zich er met moeite onderuit.

Gelijk

De tweede set leek op een tiebreak uit te draaien bij 6-5 en 40-0 op eigen service van Baghdatis. Federer maakte vier punten en kreeg setpoint. De Franse umpire Pascal Maria hielp de Zwitser door een een lijnrechter te 'overrulen' bij een volley van Baghdatis. De man in de stoel zag de bal uit. De stand was weer gelijk in de finale.

Na de tweede set leek het gedaan met Baghdatis. Hij oogde vermoeid, begon te trekkebenen en fouten op te stapelen. Federer nam volledige controle over de wedstrijd met acht games op rij. In de vierde set gaf hij nog een beetje gas bij naar elf gewonnen games en kon daarna op zijn gemak naar zijn zevende grandslamtriomf spelen. Het einde kwam snel toen Baghdatis een backhand in het net deponeerde. Tijd voor tranen van geluk.