ZEDDAM - Kampioenschappen halen bij Marianne Vos het beste naar boven. De Brabantse alleskunner op de fiets bewees dit zondag opnieuw bij de WK veldrijden in Zeddam. Na het goud vorig jaar bij junioren op de weg en de Europese titel in de cross pakte de pas 18-jarige tiener voor de Duitse titelverdedigster Hanka Kupfernagel en favoriete Daphny van den Brand ook de regenboogtrui bij de vrouwen.


Foto: Arno Wolsink | Wereldkampioenschappen veldrijden Zeddam

De veelzijdige Vos is gezegend met vele talenten. Naast de weg en het veldrijden kan de inwoonster van Babyloniënbroek ook op de mountainbike uit de voeten. Bovendien waagt ze zich regelmatig op het ijs om met haar DSB-ploeg marathons te schaatsen.

Keuze

Ondanks haar overvolle kalender wil ze voorlopig nog geen keuze maken. "Ik denk dat dit uniek is en dat ik geluk heb dat ik zoveel heb meegekregen. Ik wil er dan ook zoveel mogelijk gebruik van maken. Als ik tussen de seizoenen maar voldoende rust neem, is het ook zeker te doen. Ik geloof dat ik dat wel laat zien."

Een andere kwaliteit is dat Vos op het juiste moment kan pieken. Op de grote kampioenschappen staat ze er altijd. Eerder dit seizoen wist ze bij de Europese titelstrijd in Pontchateau favoriete Van den Brand ook al te verslaan.

Titel

"Kampioenschappen zijn toch de mooiste wedstrijden en belangrijkste om te rijden", legde ze uit. "Ze kunnen het seizoen maken of breken. Op dit snelle parkoers heb ik wel gehoopt op de titel, maar door al die toeschouwers ging ik er pas echt in geloven dat ik kon winnen."

Vos profiteerde op het parkoers in het Montferland optimaal van materiaalpech bij Van den Brand. Een lekke band maakte halverwege de wedstrijd een einde aan de kansen van de dit seizoen bijna onklopbare Zeelandse. Het kostte haar te veel tijd de materiaalpost te bereiken en ze moest medekoplopers Kupfernagel en Vos laten gaan. "Op dit snelle pakoers werd het gat snel te groot. Het was gewoon domme pech. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit lek ben gereden", baalde Van den Brand.

Sprint

Met haar kopvrouw in de achtervolging hoefde Vos alleen Kupfernagel maar te volgen. Alleen in de laatste ronde dook ze uit voorzorg als eerste de afdaling in om zich niet door de Duitse te laten verrassen. Maar daarna nam ze weer haar 'vertrouwde' positie in de rug van Kupfernagel in. In de slotmeters versloeg ze haar ervaren rivale in de sprint.

Balkenende

Vos heeft zondag telefonisch de felicitaties gekregen van premier Balkenende. Hij belde de renster vlak na haar zege in Zeddam. "Ik was wel even verrast", reageerde Vos op het telefoontje. "Ik had eerst niet goed in de gaten wie ik aan de lijn had, maar het was wel erg bijzonder om door hem gefeliciteerd te worden."