CAIRO - Egypte heeft in navolging van Ivoorkust de kwartfinales bereikt van het toernooi om de Afrika Cup. De onderlinge confrontatie eindigde zaterdagavond in Cairo met 3-1 in het voordeel van het gastland. Door dat resultaat eindigden de Egyptenaren als eerste in groep A. Marokko en Libië, die afsloten op 0-0, zijn uitgeschakeld.

Egypte zorgde al na acht minuten voor feeststemming in het grote stadion van Cairo. Emad Motaeb opende de score. Vlak voor rust temperde PSV'er Arouna Koné de vreugde, tijdelijk, met de gelijkmaker. Oud-Feyenoorder Bonaventure Kalou was de aangever. Na een uur kwam Egypte opnieuw op voorsprong door Mohamed Abo Treka. Motaeb besliste het duel even later met zijn tweede van de avond.

Ivoorkust moest het doen zonder Didier Drogba. De steraanvaller zat voor straf op de bank omdat hij vrijdag de spelersbus een kwartier had laten wachten. De Egyptische ploeg raakte in de eerste helft Mido kwijt. De voormalig Ajacied, nu zeer gewaardeerd bij Tottenham Hotspur, viel uit met een liesblessure.