NÜRNBERG - Een debuterende Nigel de Jong kon zaterdagmiddag niet voorkomen dat zijn nieuwe club Hamburger SV al in de eerste wedstrijd na de winterstop verder achterop raakte op koploper Bayern München. De van Ajax overgekomen middenvelder maakte in de uitwedstrijd tegen FC Nürnberg een goede indruk maar verliet na negentig minuten als verliezer (2-1) het speelveld.

Hamburger SV heeft inmiddels negen punten minder dan Bayern München, dat vrijdag al van Borussia Mönchengladbach won: 1-3.

Werder Bremen kan zondag naar de tweede plaats op de ranglijst klimmen. De ploeg moet dan de uitwedstrijd bij Arminia Bielefeld winnend afsluiten.

Spelend met nummer 28 op de rug zag De Jong hoe zijn nieuwe ploeg dankzij een eigen doelpunt van Wolf nog wel op voorsprong kwam. Sajenko maakte in de 67e minuut de gelijkmaker. Kiessling leidde zes minuten later later de tweede competitienederlaag van HSV in: 2-1. De Jong kreeg in zijn eerste wedstrijd meteen de gele kaart. Boulahrouz speelde de gehele wedstrijd bij HSV, Van der Vaart is nog steeds geblesseerd.

Nog zonder de Nederlandse aanwinsten Hoogendorp en Van der Leegte verloor VfL Wolfsburg, ook zonder Hofland, de uitwedstrijd bij Borussia Dortmund. Geholpen door alweer de twaalfde competitietreffer van Smolarek zag trainer Van Marwijk zijn ploeg met 3-2 winnen. Smolarek schoot ook nog de paal.

Leverkusen dankte de zege op Eintracht Frankfurt (2-1) aan een treffer van doelman Butt. Bij een gelijke stand benutte hij in de 74e minuut een strafschop. Trainer Kohler beleefde tijdens zijn eerste wedstrijd op de bank bij Duisburg een prettige ontmoeting met zijn oude leermeester Trapattoni.

De huidige trainer van VfB Stuttgart keek lijdzaam toe hoe Duisburg dankzij een doelpunt van Caligiuri met 0-1 won. Als voetballer speelde Kohler bij Juventus nog onder Trapattoni.