MELBOURNE - De Franse tennisster Amélie Mauresmo heeft zaterdag in Melbourne het tennistoernooi Australian Open gewonnen. Haar Belgische tegenstandster Justin Henin-Hardenne gaf in de tweede set bij een 6-1 en 2-0 stand op. Het is de eerste Grand Slamtitel voor de als derde geplaatste Mauresmo.

Henin verontschuldigde zich na afloop bij het publiek voor de magere finale. "Ik voel me hondsziek", liet ze weten. De als achtste geplaatste Henin oogde vermoeid en liep vanaf het begin van de wedstrijd achter de feiten aan. Pas toen Mauresmo met twee breaks een 5-0 voorsprong had genomen, deed de Belgische iets terug. Het was de enige game die Henin zou winnen.

Mauresmo noemde de wedstrijd in de Rod Laver Arena een "teleurstelling voor iedereen". Zeven jaar geleden verloor de Française de finale van de Zwitserse Hingis. Henin won het toernooi twee jaar geleden.

'Choker'

Zeven jaar geleden stond Mauresmo in Melbourne al in de finale van het Australian Open. De eerste grote titel zou echter lang op zich laten wachten. Amélie Mauresmo was namelijk een 'choker'. De Française kreeg voor grote tennispartijen altijd de bibberaties, haar keel trok dicht en haar arm verlamde onder de druk.

Zeven jaar oefening en ervaring na de verloren finale 1999 tegen de Zwitserse Martina Hingis mocht de 26-jarige Amélie Mauresmo in hetzelfde Melbourne dan toch eindelijk een grandslamtrofee optillen. Het gebeurde na een finale die geen finale was. Het vrouwenenkelspel kreeg een bizarre ontknoping. Tegenstandster Justine Henin-Hardenne was wegens ernstige maagstoornissen niet tot toptennis in staat gebleken.

Henin

De Belgische, kampioene van de Australian Open in 2004, won in 52 minuten eenzijdige strijd slechts één game - toen Mauresmo met 5-0 leidde - en gaf op bij 6-1 2-0 30-0. "Ik kon niets, had geen benen, kon niet snel bewegen, ik bezat geen energie", sprak Henin in tranen. Zij had tijdens de wedstrijd, na een lange rally de dokter nog laten komen. "Het was onmogelijk om verder te spelen. Ik voelde mij zo verschrikkelijk beroerd."

Amélie Mauresmo vierde ondertussen haar triomf. "Hier heb ik zó lang op moeten wachten", vertelde zij, "ik heb er ook enorm hard voor moeten werken. Nu heb ik zo'n grote titel en voel ik mij de meest trotse vrouw van de wereld."

Krajicek

Het geluk lachte de Française in Melbourne Park toe. Zij speelde goed maar zag ook tegenstandsters in de hitte Down Under ten onder gaan. Het Nederlandse supertalent Michaëlla Krajicek kon na de eerste set tegen Mauresmo in de derde ronde niet verder spelen en schonk haar tegenstandster de nog niet aangesproken reserves.

Justine Henin daarentegen had tot het laatste geaarzeld of zij wel zou meedoen aan de Australian Open. De olympisch kampioene van Athene (goud gewonnen in finale tegen Mauresmo) was net op tijd hersteld van een hamstringblessure. In het eerste grandslam van het nieuwe seizoen voelde zij gaandeweg een schouderkwetsuur opkomen.

Maag

Zij slikte pijnstillers om te kunnen doorspelen. Tegen het einde verhoogde zij de dosis. De bijwerking van die pillen sloeg op haar maag. In de nacht voor de finale was Henin al zo ziek dat ze de dokter moest laten komen. Tijdens de laatste voorbereidingen voelde zij zich zo slap dat ze zich niet kon voorstellen te kunnen winnen.

"Maar ik wilde niet verzaken. Ik wou het toch proberen", legde zij uit. Toch moest zij opgeven. "Want ik moet ook met mijn gezondheid rekening houden." De nieuwe kampioene kon intussen aan iets dierbaars gaan denken.

Wijn

In haar huis in Genève heeft zij al jaren een partij wijn uit 1937 van het Chateau d'Yquem Sauternes liggen. De wijnliefhebster beloofde zichzelf deze pas te openen als zij een tennistoernooi uit het grandslam zou winnen. Mauresmo mag nu van de kostbare wijn gaan genieten.

"Het zal wel meer dan een flesje worden, denk ik. En ik zal in Frankrijk ook heel wat champagne moeten ontkurken", preludeerde zij op triomfale reis naar huis. "Ik heb de begeerde titel. Na de Fed Cup en de nummer-1-positie op de wereldranglijst heb ik nu alles bereikt in mijn carrière. Ik was bereid hiervoor te sterven op de baan."