MELBOURNE - Roger Federer bereikte vrijdag voor de derde keer op rij de finale van een tenniskampioenschap uit het grandslam. De Zwitserse nummer één van de wereld versloeg in de halve finale Australian Open de 21e geplaatste Duitser Nicolas Kiefer in 2 uur 40 minuten en vier sets: 6-3 5-7 6-0 6-2.

Zondag staat de favoriet in de finale tegen de Cypriotische outsider Marcos Bagdhatis en kan hij voor de tweede keer na 2004 de titel veroveren in Melbourne Park. Rod Laver, de legendarische Australische tennisser die alle grandslams tweemaal won, zal de trofee aan de winnaar uitreiken. Vorig jaar bij het eeuwfeest van het Australian Open was hij ziek. "Een grote eer om voor hem te spelen", zei Federer.

'FedEx'

Tegen de zelfdestructieve Kiefer tenniste Federer beter dan in de voorgaande partijen tegen de Duitser Tommy Haas en de Rus Nikolai Davidenko, maar op zijn allerbest was 'FedEx' nog steeds niet. Zijn overmacht in de derde en vierde set was bedrieglijk. In het verleden had hij een paar keer verloren van de opvliegende Duitser die in Melbourne een stapel boetes verzamelde voor onsportief gedrag en obsceniteiten.

"Gelukkig had ik vaker van hem gewonnen", zei Federer, "daar hield ik mij in de partij aan vast. Het was zwaar vanaf het begin. Met het dak dicht waren de omstandigheden totaal verschillend van de wedstrijd tegen Davidenko. Ik moest eraan wennen. Na twee sets kon ik de wedstrijd naar mijn hand zetten."

Baghdatis

Federer zei uit te kijken naar de eindstrijd tegen Marco Baghdatis. "Vorig jaar versloeg ik hem in de vierde ronde. Hij heeft een grote inspanning geleverd door nu de finale te bereiken. Iedereen heeft de mond vol over jonge spelers die opkomen, maar niemand noemde daar Baghdatis bij. Maar juist hij is hier doorgebroken. Mij stelt een beetje gerust dat ik alle drie voorgaande keren van hem heb gewonnen."

Kiefer

Nicolas Kiefer, voor het eerst in de halve finale van een grandslamtoernooi, vernietigde zelf zijn kansen op de eindstrijd. Hij leek op weg te gaan naar een surprise toen hij met 7-5 de tweede set op zijn naam schreef. De eerste set was nogal stroef voor Federer geweest met 6-3. Kiefer ging echter steeds zwakker serveren en fouten stapelen. Twee keer sloeg hij dubbel fout op bij een breekpunt tegen en totaal kwam hij tot 53 ongedwongen missers. Met 6-0 en 6-2 ranselde Federer hem af in de derde en vierde set.

De zes extra uren die Kiefer in de voorgaande wedstrijden stond ten opzichte van Federer braken hem eveneens op. "Ik heb veel risico genomen", verklaarde Kiefer later zijn foutenfestival, "maar dat moet je wel doen, wil je een kans maken tegen zo'n grote kampioen als Federer. Ik raakte ook moe, ik begon de voorgaande partijen te voelen. De tweede set winnen was het maximum haalbare."

De Zwitser bracht daarmee zijn onafgebroken reeks overwinningen op hardcourt op 51. Dit is 17 meer dan de volgende beste, de inmiddels gestopte Amerikaan Pete Sampras.