MELBOURNE - De Franse tennisster Amélie Mauresmo heeft een plaats in de finale van de Australian Open cadeau gekregen. Haar opponente Kim Clijsters gaf donderdag in de halve finale op met een enkelblessure. De Belgische verstapte zich in de derde set bij een stand 3-2 in het voordeel van Mauresmo. Clijsters won de eerste set nog met 7-5, Mauresmo trok de tweede al resoluut naar zich toe met 6-2.

Het was voor Mauresmo al de tweede keer dat ze in de Australian Open van dit jaar een ronde verder kwam omdat haar tegenstander de partij niet uitspeelde. In de derde ronde gaf een door de hitte bevangen Michaëlla Krajicek na de eerste set op.

Anticlimax

De opgave van Clijsters was een dramatische anticlimax. Beide speelsters waren bezig met een spannende derde set, die nog alle kanten op kon. Na een medische time out, waarin de toernooiarts haar enkel inzwachtelde, probeerde de Vlaamse nog door te tennissen. Maar na de eerste service hinkte ze de Rod Laver Arena uit.

Aussie Kim

Het fysieke leed achtervolgde Clijsters, in Melbourne liefkozend 'Aussie Kim' genoemd, al het hele toernooi. Ondanks een gevoelige heup en pijnklachten in de onderrug bleef ze toch haar partijen winnen. In de kwartfinales riep ze nog een halt aan de opmars van de sterke teruggekeerde Zwitserse Martina Hingis. Daarna mocht ze zich zelfs weer de nieuwe nummer een van de wereld noemen.

Versleten

"Ik denk dat ik versleten ben", zei Clijsters eerder in het toernooi. Ze refereerde daarbij ook aan het voorbije jaar, waarin ze meer met blesssures worstelde dan met tegenstanders op de tennisbaan.

Mauresmo bereikte voor het eerst in zeven jaar een finale van een grandslamtoernooi. De gespierde Française verloor in 1999 de finale in Melbourne van Hingis. Ze is al die jaren in de top tien van de wereld gebleven, maar slaagde er nooit in op de grote toernooien te vlammen. In Melbourne is ze dit jaar als derde geplaatst.