LAUSANNE - De Bob- en Sleebond Nederland (BSBN) heeft het sporttribunaal (CAS) in Lausanne ingeschakeld om een oordeel te vellen over de olympische voordracht van de Duitse skeletonner Dirk Matschenz. Het CAS doet voorlopig echter geen uitspraak. Woensdagmiddag verwees het tribunaal de BSBN door naar het IOC.

De BSBN besloot dinsdag Matschenz, die onder een Nederlandse licentie sport, alsnog bij NOCNSF voor te dragen voor uitzending naar Turijn. Vrijdag hadden de sportkoepel en BSBN gezamenlijk nog gemeld dat niet te doen. Matschenz heeft weliswaar aan alle plaatsingseisen voor Turijn voldaan, maar is niet in bezit van een Nederlands paspoort.

De bobsleebond baseert zich op de reglementen van de internationale bobsleebond FIBT, die het IOC heeft goedgekeurd. "Het IOC zegt in het eigen handvest dat nationaliteit bepalend is voor uitzending, terwijl de FIBT in de reglementen bepaalt dat de woonplaats en licentie doorslaggevend zijn", weet bestuurslid Ben Heijmeijer van de BSBN. "Wij willen nu gewoon weten welke regels voorrang hebben."

Als de BSBN bij het IOC geen gelijk krijgt, behoort een nieuwe gang naar het tribunaal tot de mogelijkheden. "Maar daar lopen we nog niet op vooruit, eerst willen we eens een antwoord op onze vraag krijgen", aldus Heijmeijer.

Het BSBN-bestuur struikelde dinsdag over de voordrachtskwestie, drie leden stapten op. NOCNSF heeft de voordracht vooralsnog niet overgenomen, aangezien de sportkoepel net als het IOC de nationaliteit van een sporter als uitgangspunt neemt.