MELBOURNE - Hij had bijna vijf uur nodig om zich bij de laatste vier van de Australian Open te scharen. Pas na vier uur en 48 minuten, enorm veel fouten en vijf sets (6-3 0-6 6-4 6-7 (1) 8-6) was de Duitser Nicolas Kiefer klaar met de Fransman Sebastian Grosjean. Het was voor de eerste keer in 35 deelnames aan een grand slam dat hij de halve finale bereikte.

Kiefer neemt het in de halve finale op tegen Roger Federer. De Zwitserse nummer één van de wereld was in vier sets te sterk voor de als vijfde geplaatste Rus Nicolai Davidenko: 6-4 3-6 7-6 7-6.

Zenuwachtig

Het zenuwachtige gevecht tussen Kiefer en Grosjean benaderde het record van Duitser Boris Becker en Omar Camporese (Ita) die in 1991 vijf uur en elf minuten nodig hadden om een winnaar in de partij te bepalen.

Kiefer was na afloop opgelucht en schreeuwde toen hij op 7-6 in de vijfde set het beslissende punt maakte. "Er lag zoveel druk op me", aldus de Duitser, die al vier keer eerder een kwartfinale van een grand slam speelde. "Want ik had nog nooit een halve finale bereikt. De wedstrijd was erg 'close' en spannend en ik wilde erg graag winnen."

In de laatste set vertoonde een dramatisch verloop. Kiefer kwam tot twee keer toe terug van een break achterstand, maar trok bij 7-6 in twee instanties aan het langste eind. Het eerste matchpoint sloeg hij in het net.

Racket

Even daarvoor in de twaalfde game liepen de gemoederen hoog op toen Kiefer zijn racket over de baan gooide, vlak voordat Grosjean een makkelijke volley in het net sloeg. De Fransman beklaagde zich bij de umpire, maar die bleef stoïcijns en weigerde het punt aan Grosjean toe te kennen. Na afloop bood Kiefer zijn excuses aan, die door Grosjean maar met moeite werden geaccepteerd: "Het maakt niet uit of hij had verwacht het punt te verliezen. Je kunt gewoon niet met je racket gooien."