ENSCHEDE - Na 89 minuten in de wedstrijd tussen FC Twente en Ajax leek het scenario helemaal af. Ajax speelde voor het eerst in tijden behoorlijk, maar stond wél met 2-1 achter in Enschede. In de slotfase van het duel kwam de ommekeer.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Maduro maakte gelijk en Emanuelson verzorgde de winnende treffer voor de Amsterdammers: 3-2. "En er kan niet eens gezegd worden dat het onverdiend was", aldus Ajax-trainer Danny Blind.


Wesley Sneijder valt in de 40e minuut uit met een hamstringblessure

De geplaagde oefenmeester kon afloop een tevreden glimlach niet onderdrukken. Zijn team speelde in Enschede niet groots, maar was wel bereid om te knokken voor de overwinning. Blind: "Aan het eind van het seizoen wordt altijd gezegd dat de balans tussen gelukkig gewonnen wedstrijden en onterecht verloren duels in evenwicht is. Dat is bij ons nog lang niet zo; daarvoor hebben we te veel punten laten liggen in het begin van dit seizoen. Maar vandaag was het eindelijk eens andersom."

N'Kufo

Toch zag het er lange tijd naar uit dat Ajax, na het gelijkspel vorige week tegen NEC, opnieuw punten zou verspelen. FC Twente nam tot twee keer toe een voorsprong; beide keren was N'Kufo de doelpuntenmaker. De tweede keer dat de Amsterdammers op achterstand kwamen, was een psychologisch moeilijk moment. Vrijwel direct na de gelijkmaker van Rosenberg, scoorde N'Kufo aan de andere kant zijn tweede van de middag. Tot de 89e minuut leek de Zwitser matchwinner te worden.

Blessuretijd

Die eer viel Urby Emanuelson uiteindelijk ten deel. De jeugdige international schopte zijn ploeg in blessuretijd naar de overwinning. De linkspoot werd door Blind ingebracht op de rechterflank. "Dan hoefde hij zijn man niet voorbij om een voorzet te kunnen geven", aldus de trainer. Juist vanaf die rechterkant scoorde hij. Hij zette zijn voet tegen een afgeslagen corner en maakte zo de 3-2.

"Een mooie bekroning", aldus Emanuelson. "Echt een onvergetelijk gevoel. Ik ben blij dat we de drie punten mee kunnen nemen, want daar zag het aanvankelijk niet naar uit. Zoals zo vaak dit seizoen startten we te slap en konden we dat pas na de tegengoal omdraaien. Ik weet niet hoe dat kan, maar het is natuurlijk wel raar dat je zo begint als je zesde staat in de competitie. Dat we winnen is mooi, maar het was wel lucky-Ajax."

Lindenbergh in basis

Na een slap begin leek Ajax de wedstrijd in handen te nemen. Blind besloot Lindenbergh in Enschede een plaats te gunnen in de basis. "De vorige wedstrijd tegen NEC verloren we de slag op het middenveld. Lindenbergh is een speler die wel in staat is balletjes af te pakken. Daarom kreeg hij een kans. Dat hij die niet eerder heeft gekregen lag aan hem zelf. Na een rode kaart tegen AZ werd hij vier wedstrijden geschorst en raakte hij enkele keren lichtgeblesseerd."

Ajax creëerde in Enschede de meeste kansen, maar het lukte de ploeg aanvankelijk niet die mogelijkheden in goals om te zetten. FC Twente was een stuk doeltreffender. Twee kansen betekenden twee goals van N'Kufo. "En als we in de slotfase wat zorgvuldiger waren geweest in de counter hadden we nog meer goals kunnen maken", aldus trainer Rini Coolen.

Kater

Dat Ajax in de slotfase toch nog twee keer scoorde sloeg een flink gat in het zelfvertrouwen van zijn elftal: "We blijven achter met een enorme kater. Dat zal iedereen wel begrijpen. We moeten zien hoe we het elftal de komende weken weer op de rit krijgen."