MELBOURNE - Michaëlla Krajicek heeft donderdag in de tweede ronde van de Australian Open verrassend de als 32e geplaatste tennisster Sania Mirza verslagen. De ongeplaatste Almeerse won in twee sets van de Indiase vedette. Op baan drie in Melbourne Park werd het 6-3 7-5.

Het is voor het eerst dat de 17-jarige Nederlandse tennisster is doorgedrongen tot de derde ronde van een grand slam. Vorig jaar was de tweede ronde in Melbourne haar eindstation. De halfzus van oud-Wimbledonkampioen Richard Krajicek maakt een sterke periode door. Ze bereikte dit jaar al met Peter Wessels de finale van de Hopman Cup in Perth en won het toernooi van Hobart.

Krajicek

Krajicek begon goed door in de moordende hitte de 19-jarige Mirza al in de eerste game te breken. Ze werd in de volgende game weliswaar al teruggebroken, maar won vervolgens opnieuw de opslag van Mirza. Daarna behield ze in de hele eerste set, die nog geen half uur duurde, een comfortabele voorsprong. "Het ging van de eerste tot de laatste bal lekker", zei ze zelf.

Ook in de tweede set kon de Indiase haar favorietenstatus niet waarmaken, al kreeg Krajicek het wat moeilijker. Mirza kwam de hele partij niet op voorsprong en sloeg vijf dubbele fouten en 35 onnodige missers. In de zesde game liep 'Misa' opnieuw uit: 4-2. De Indiase gaf zich niet gemakkelijk gewonnen en trok de stand weer gelijk. Op 5-4 had Krajicek met twee matchpoints zicht op de overwinning, maar door een reeks onnodige fouten gaf zij een snel uitzicht op de overwinning uit handen. Op 6-5 had zij aan het eerste van twee wedstrijdpunten genoeg.

Hitte

"Het was verre van makkelijk, maar ik vind dat ik goed heb gespeeld. Ik kon me goed blijven concentreren op mijn eigen servicegames." Krajicek mopperde niet over de hitte en de wind: "Daar hadden we allebei last van. Ik had me goed ingesmeerd met zonnebrandcrème en een pet op. Plus een natte handdoek paraat om tussen de games af te koelen."

Mauresmo

Krajicek moet in de derde ronde aantreden tegen de als derde geplaatste Française Amelie Mauresmo, die haar landgenote Emilie Loit uitschakelde (7-6 6-2). "Het wordt vast een hele speciale ervaring tegen een toptienspeelster op het centre court. Ik ben met de derde ronde al over mijn limiet heen, dus kan vrijuit spelen."