ALKMAAR - Vooraf leek de thuiswedstrijd van titelkandidaat AZ woensdagavond tegen staartploeg ADO Den Haag een "eitje". Dankzij verdediger Opdam, die al in de zesde minuut uit het veld werd gestuurd, groeide het op papier ongelijke duel uit tot een interessante krachtmeting.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Uiteindelijk won de Alkmaarse ploeg geflatteerd met 3-1, mede dankzij twee treffers van aanvoerder Landzaat. ADO Den Haag raakte tot vier keer toe paal en lat. In de beginfase van de wedstrijd gebeurde meteen een heleboel.

Landzaat

Eerst opende Landzaat de score na een goede voorbereidende actie van Arveladze en slecht uitverdedigen van de Haagse defensie. Een minuut later stond AZ met tien man. International Opdam ging er veel te fors in bij de demarrerende Kolkka. Arbiter Bossen kon niets anders doen dan de rode kaart trekken.

Met tien man was voor aanvoerder Landzaat zijn offensieve rol voorbij. De middenvelder zakte een linie terug en vormde met Mathijsen het gewijzigde verdedigingscentrum. De positie van inschuivende libero was voor Landzaat bij AZ niet nieuw. Hij speelde in het verleden bij absentie van Mathijsen en/of Opdam wel vaker als centrale verdediger.

Geen vorm

Ogenschijnlijk veranderde er daarom na het wegzenden van Opdam weinig aan AZ. De thuisploeg maakte tactisch nog steeds een stabiele indruk. Probleem was echter dat een aantal spelers totaal geen vorm toonden. Vooral Meerdink en Huysegems deden in de eerste helft vrijwel niets goed. Tien minuten voor de rust had coach Van Gaal genoeg van al het geklungel. Hij haalde Huysegems naar de kant en bracht De Zeeuw als centrale middenvelder in. Spelverdeler Perez verhuisde daardoor naar de linkerspitspositie.

Ook ADO-trainer Adelaar moest al vroeg in de wedstrijd ingrijpen. Hij wisselde na ruim een kwartier de aangeslagen Grujic voor Bodde. De Hagenaars, zonder Den Ouden, Rijaard en Saeys, durfden pas in de slotfase van de eerste helft het gekortwiekte AZ onder druk te zetten. Stroeve had twee keer de gelijkmaker op zijn schoen. Eerst schoot de middenvelder op de paal, kort daarna bracht doelman Timmer redding.

Dreigend

Met een schot van Kolkka op de paal begon ADO Den Haag dreigend aan de tweede helft. De ploeg van Adelaar miste evenwel kracht en kwaliteit om AZ echt aan het wankelen te brengen. Een sluwe actie van Arveladze, die zich gewillig liet vallen in een loopduel met Saavedra, hielp de thuisploeg aan de tweede treffer. Landzaat benutte de gul geschonken strafschop, 2-0.

Saavedra kopte daarna namens het pechvolle ADO nog op de lat. In dezelfde minuut dat Stroeve opnieuw op Timmer stuitte, maakte invaller Ikedia de wedstrijd in de counter af: 3-0. In de laatste minuut scoorde Stroeve eindelijk wel, maar alleen voor de statistiek: 3-1.