SCHIPHOL - Jochem Uytdehaage heeft afgelopen weekeinde mogelijk zijn laatste wedstrijd van het seizoen geschaatst. De tweevoudig olympisch kampioen raakte tijdens de curieuze botsing met ploeggenoot Carl Verheijen geblesseerd aan zijn linkerknie. Het herstel duurt waarschijnlijk drie weken.

Uytdehaage liet zich dinsdag in Oslo onderzoeken. Een MRI-scan wees uit dat de binnenste knieband gedeeltelijk is ingescheurd.

Daarnaast is het kapsel van de linkerknie en mogelijk ook de aanhechting met de bovenbeenspier beschadigd. "Ik ga ervan uit dat er een dikke streep door het Nederlands allroundkampioenschap kan", sprak de schaatser woensdag bij aankomst op Schiphol.

Olympische Winterspelen

Aangezien de Blaricummer (mede) op dat toernooi moest laten zien dat hij een meerwaarde is voor het Nederlands achtervolgingsteam, kan Uytdehaage deelname aan de Olympische Winterspelen vergeten. "Het NK was één van de meetmomenten", beseft de TVM-rijder. "Tot nu toe heb ik nog niet indrukwekkend gereden. Dus kwalificatie voor de ploegachtervolging wordt heel lastig."

Daarnaast had Uytdehaage op het NK zich moeten kwalificeren voor het WK allround, medio maart in Calgary. Ook dat gaat dus niet lukken, al hoopt de onttroonde Europees kampioen op enige clementie. Tijdens het EK besloot Uytdehaage na zijn crash toch het toernooi te voltooien en bezorgde hij zodoende Nederland een derde WK-startplek. "Ik hoop dat me dat ten goede komt."

Allrounders

Er staan echter zoveel sterke allrounders te trappelen om naar de mondiale titelstrijd te gaan, dat het onwaarschijnlijk is dat de schaatsbond Uytdehaage alsnog aanwijst. Voor de geplaagde TVM-schaatser rest dan hooguit nog deelname aan de WB-finale in Heerenveen.

"Ik ben er enigszins gelaten onder", sprak de schaatser op Schiphol. "Dit overkomt je gewoon. Dat ongeluk paste precies in dat bizarre weekeinde." Toch kende Uytdehaage ook moeilijke momenten: "Ik heb wel wat tranen gelaten."

De Blaricummer liet voorafgaande aan dit seizoen weten dat hij mogelijk na dit schaatsjaar een punt achter zijn loopbaan zet. Op de nationale luchthaven wilde hij daarover niet speculeren. "Ik weet 't echt nog niet", zei Uytdehaage. "Ik moet eerst zorgen dat mijn knie weer in orde is. Die moet namelijk nog langer mee. En daarna ga ik kijken of het heilige vuur weer aanwakkert."