UTRECHT - Jochem Uytdehaage heeft aan de botsing met ploeggenoot Carl Verheijen een gedeeltelijk ingescheurde binnenste knieband, beschadiging van het kniekapsel en een verstuikte enkel overgehouden. Dat bleek dinsdagavond uit onderzoek in een ziekenhuis in Oslo. De twee schaatsers raakten elkaar dit weekeinde op het EK allround in het Noorse Hamar.

Voor de genezing staat normaal gesproken enkele weken. Het is daardoor hoogst onwaarschijnlijk dat Uytdehaage volgende week kan deelnemen aan het NK allround. Hij had zich daar kunnen plaatsen voor de wereldtitelstrijd, in maart in Calgary.

Ook maakt de tweevoudig olympisch kampioen van Salt Lake nog kans op een plek in de achtervolgingsploeg voor de Winterspelen. Zijn voornaamste concurrent is Mark Tuitert. Uytdehaage noch Tuitert wist zich individueel te kwalificeren voor Turijn.

Uytdehaage kwam zondag in Hamar bij de EK allround in botsing met zijn ploegmaat Carl Verheijen. Beiden raakten daarbij geblesseerd. Verheijen ramde bij het uitrijden Uytdehaage, die klaar stond voor de start.